Groene kathedralen als baken van rust en bezinning

Reportage
In heel Nederland zijn spirituele plekken te vinden waar mensen God kunnen ontmoeten of die zich lenen voor christelijke bezinning. Deze zomer zoeken we in elke provincie zo’n plek op. Vandaag in Flevoland: de Groene Kathedraal van Almere.
Coen van Everdingen
vrijdag 22 juli 2022 om 16:50
Midden in het Kathedralenbos Almere-Hout verrijzen op een kale vlakte 178 populieren.
Midden in het Kathedralenbos Almere-Hout verrijzen op een kale vlakte 178 populieren. beeld Martin Waalboer

Het is een warme zomerdag. De zon werpt haar krachtige stralen op het natuurgebied in Almere-Hout, dat zuidoostelijk ligt van de stad Almere. Vogels fluiten, bijen zoemen en vlinders fladderen door het hoge gras. Het bosrijke gebied leent zich goed voor wandel- en fietstochten. Maar ook voor een moment van bezinning of rust. 

Voor je het natuurgebied bereikt, kom je langs een nieuwbouwwijk waar iedere vorm van de in Almere zo bekende structuur – alles strak en recht – lijkt te ontbreken. Van grote villa’s tot tiny houses. Alles staat door elkaar en het hele gebied lijkt een groot experiment. Een vrijplaats voor mensen met wilde ideeën. Een van de huizen lijkt op een grote, houten vliegende schotel. Het is een groot contrast met d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Steffi de Pous heeft tattoo met ‘ik ben de beste’: ‘Het is heftig dat we vaak aan onszelf twijfelen’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze vraag. Vandaag: Steffi de Pous (39), oprichter van hulporganisatie Because We Carry en voormalig presentatrice en model.

Afbeelding

Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Een aantal van Nederlands allerrijksten helpt inmiddels dapper mee.

Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique, nog geen officiële aanklacht ingediend

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Hoe je als kerk jongeren kunt vasthouden. ‘Als je twijfelt, ben je meteen iemand die kritisch is’

Kerkverlating is het grootst onder jongeren tussen de 15 en 25. Hoe houd je hen binnenboord? Ronelle Sonnenberg deed onderzoek en geeft drie tips. ‘Kom als oudere niet direct met een antwoord of met je eigen ervaring.’