Luister naar

Dit wankele gebouw groeide na de overstromingen uit tot een symbool van hoop

Nieuws
Het is deze week een jaar geleden dat delen van Europa overvallen werden door enorme overstromingen. Meer dan 220 mensen kwamen daarbij om het leven.
Hilbert Meijer
woensdag 13 juli 2022 om 04:21
Een van de zwaar getroffen plaatsen was Dernau, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.
Een van de zwaar getroffen plaatsen was Dernau, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. beeld ina Fassbender / afp

Een van de zwaar getroffen plaatsen was Dernau, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. In de hoofdstraat stond het water zeven meter hoog. Van de 650 huizen werden er 570 beschadigd of verwoest. Het wijkcentrum van de vrije protestantse gemeente raakte zo beschadigd, dat het gesloopt moet worden. Voor het zover is, schilderden kunstenaars en inwoners hoopvolle teksten en afbeeldingen op het gebouw, dat al snel de naam Flutkunsthaus kreeg. Het afgelopen jaar groeide het wankele gebouw daardoor uit tot een symbool van hoop voor iedereen die door het water is getroffen.


 beeld afp / Ina Fassbender

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.