Luister naar

Dit wankele gebouw groeide na de overstromingen uit tot een symbool van hoop

Nieuws
Het is deze week een jaar geleden dat delen van Europa overvallen werden door enorme overstromingen. Meer dan 220 mensen kwamen daarbij om het leven.
Hilbert Meijer
woensdag 13 juli 2022 om 04:21 aangepast 09:05
Een van de zwaar getroffen plaatsen was Dernau, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.
Een van de zwaar getroffen plaatsen was Dernau, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. beeld ina Fassbender / afp

Een van de zwaar getroffen plaatsen was Dernau, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. In de hoofdstraat stond het water zeven meter hoog. Van de 650 huizen werden er 570 beschadigd of verwoest. Het wijkcentrum van de vrije protestantse gemeente raakte zo beschadigd, dat het gesloopt moet worden. Voor het zover is, schilderden kunstenaars en inwoners hoopvolle teksten en afbeeldingen op het gebouw, dat al snel de naam Flutkunsthaus kreeg. Het afgelopen jaar groeide het wankele gebouw daardoor uit tot een symbool van hoop voor iedereen die door het water is getroffen.


 beeld afp / Ina Fassbender

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.