Volgens sterrenkundige Heino Falcke laat de NASA-foto zien ‘hoe klein de mens is’ en hoe veel groter God is

Interview
‘Een sacrale foto’, noemt de christelijke sterrenkundige Heino Falcke het beeld van de James Webb-telescoop. ‘Het is knap werk, maar voor mij laat het vooral iets zien van hoe groot de Schepper is.’
Hilbert Meijer
dinsdag 12 juli 2022 om 15:42
Rechts de eerste foto van de James Webb-telescoop, links een vergelijkbare eerdere foto. 'Je kijkt dieper het heelal in dan ooit tevoren', zegt Heino Falcke.
Rechts de eerste foto van de James Webb-telescoop, links een vergelijkbare eerdere foto. 'Je kijkt dieper het heelal in dan ooit tevoren', zegt Heino Falcke. beeld afp / nasa

Nijmegen 

Op anderhalf miljoen kilometer van de aarde maakte de in december gelanceerde James Webb-telescoop spectaculaire beelden: het zijn de volgens NASA, het Amerikaanse ruimtevaartagentschap, de ‘verste en scherpste infrarode beelden van het vroege universum’. De eerste foto laat duizenden sterrenstelsels zien waarmee je dertien miljard jaar terug in de tijd kunt kijken: het licht van de verre sterrenstelsels doet er miljarden jaren over om de aarde te bereiken. Op de foto zie je het heelal daarom zoals het er relatief kort na ontstaan uitzag. De Nijmeegse hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie Heino Falcke, die zijn kennis van sterrenkunde combineert met een christelijke wereldvisie, is diep onder de indruk.

De foto doet voor..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.