Volgens sterrenkundige Heino Falcke laat de NASA-foto zien ‘hoe klein de mens is’ en hoe veel groter God is

Interview
‘Een sacrale foto’, noemt de christelijke sterrenkundige Heino Falcke het beeld van de James Webb-telescoop. ‘Het is knap werk, maar voor mij laat het vooral iets zien van hoe groot de Schepper is.’
Hilbert Meijer
dinsdag 12 juli 2022 om 15:42 aangepast 12:04
Rechts de eerste foto van de James Webb-telescoop, links een vergelijkbare eerdere foto. 'Je kijkt dieper het heelal in dan ooit tevoren', zegt Heino Falcke.
Rechts de eerste foto van de James Webb-telescoop, links een vergelijkbare eerdere foto. 'Je kijkt dieper het heelal in dan ooit tevoren', zegt Heino Falcke. beeld afp / nasa

Nijmegen 

Op anderhalf miljoen kilometer van de aarde maakte de in december gelanceerde James Webb-telescoop spectaculaire beelden: het zijn de volgens NASA, het Amerikaanse ruimtevaartagentschap, de ‘verste en scherpste infrarode beelden van het vroege universum’. De eerste foto laat duizenden sterrenstelsels zien waarmee je dertien miljard jaar terug in de tijd kunt kijken: het licht van de verre sterrenstelsels doet er miljarden jaren over om de aarde te bereiken. Op de foto zie je het heelal daarom zoals het er relatief kort na ontstaan uitzag. De Nijmeegse hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie Heino Falcke, die zijn kennis van sterrenkunde combineert met een christelijke wereldvisie, is diep onder de indruk.

De foto doet voor..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.