Predikant Van den Ende over de zaligspreking: ‘Arm van geest zijn, is een terugkerende lijn in de bijbel’

Achtergrond
Predikant Janno van den Ende (31) woont en werkt in de leefgemeenschap De Wittenberg in Zeist. Hij vertelt over de eerste zaligspreking: ‘Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel.’
Ilona de Lange
maandag 11 juli 2022 om 04:20 aangepast 16:58
'Deze zaligspreking geeft mij veiligheid en rust; het zegt mij dat ik los mag laten.'
'Deze zaligspreking geeft mij veiligheid en rust; het zegt mij dat ik los mag laten.' beeld Janno van den Ende

‘Bij het horen van de zaligspreking schoot mij een kinderherinnering te binnen. Het is zondagmiddag, ik zit op de bank en mijn vader zit ook in de woonkamer te lezen. Hij heeft, zoals wel vaker, muziek van Adrian Snell aangezet. ‘Blessed are the poor’, zingt de Engelse muzikant. En ik voel me veilig.

Als gezin gingen we naar de Gereformeerde Gemeente en de zondag was echt een rustdag. Hectiek bleef even buiten de deur. De gezongen bijbeltekst kreeg later een diepere betekenis voor mij. Juist in de eerste zaligspreking, zalig zijn de armen van geest, benadrukt Jezus dat we klein en kwetsbaar zijn. De vertaling ‘gelukkig wie nederig van hart zijn’ is ook mooi, maar deze kan de betekenis een beetje uithollen. Volgens mij staat vooropgesteld ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er wordt volop gewaarschuwd voor deze nieuwe evangelische beweging. Hoeveel invloed heeft ze echt?

Frontrunners-gebedsgenezer Tom de Wal, liederen van Bethel Church en Hillsong, Youth Alpha - ze zouden stuk voor stuk doordrenkt zijn van een gevaarlijke ideologie die de kerken verovert: de New Apostolic Reformation.

Afbeelding

Hoe de protestantse gideonsbende in Montenegro profiteert van een omstreden wet

Montenegro is klein en de protestantse minderheid piepklein. Hun eendracht valt op bij een wet die de orthodoxe christenen juist tot op het bot versplintert. Zondag kiest ‘het land achter Gods rug’ een nieuw parlement.

Afbeelding

'Er is veel spirituele interesse. Alleen gaan mensen daarmee niet naar de kerk, ze gaan naar Google'

‘Mensen vinden christenen vaak wel aardig, maar van het geloof of de kerk hebben ze een negatief beeld.’ Daar wil Graham Tomlin iets aan doen, met het pas opgerichte Centre for Cultural Witness in Londen.

Afbeelding

Op de Duitse Kirchentag vieren protestant en katholiek samen wat wél kan: een 'zwijgmaaltijd'

Samen avondmaal vieren kan niet, als protestanten en katholieken. Wat kan er wel? De Duitse Kirchentag in Neurenberg had vrijdag het antwoord: brood en wijn werden gedeeld in stilte.

Afbeelding

Drie kerkvorsten op een kluitje. Hoe de orthodoxie in Montenegro politiek versplintert

Liturgisch zijn de verschillen nihil. Toch maken twee metropolieten en één 'vladika' ruzie in Montenegro, een piepklein land op de Balkan. Ze voorspellen per fresco elkaars hellevaart. Portret van een bizar conflict.

Afbeelding

Een reformatorische fair of een kloosterfestival: dit zijn de christelijke evenementen van deze zomer

Met Opwekking en de EO-Jongerendag zijn twee grote christelijke evenementen achter de rug. Maar er zijn deze zomer tal van andere christelijke festivals en conferenties. Het Nederlands Dagblad licht er een aantal uit.