Kerk volgens een op de vier Duitsers betekenisvol

Nieuws
Een op de vier Duitsers (24 procent) vindt dat Duitsland baat heeft bij de aanwezigheid van de kerk in de samenleving.
redactie rd
vrijdag 8 juli 2022 om 19:54
De Dom in Keulen.
De Dom in Keulen. beeld anp / Marcel van Hoorn

Erfurt

Dat blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksinstituut INSA-Consulere in Erfurt in opdracht van de christelijke nieuwsdienst Idea.
Daar staat tegenover dat bijna de helft van de Duitsers (46 procent) vindt dat de aanwezigheid van de kerk de samenleving geen enkel voordeel biedt. Van de ondervraagden zegt 23 procent geen antwoord te weten.

Mannen zien de kerk vaker als een verrijking voor de samenleving dan vrouwen (27 tegenover 21 procent). En in het westen van het land staan Duitsers positiever tegenover de kerk dan in het oosten (25 procent in het westen, 20 in het oosten). Hogeropgeleiden waarderen de kerk meer dan lageropgeleide Duitsers. De waardering voor de kerk verschilt niet veel tussen verschillende leeftijdsgroepen, zo b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.