‘God zelf is creatief en Hij maakte ons creatief, terwijl de kerk erg gericht is op het intellect’

Varia
Afgelopen zondag, tijdens het theaterweekend in Nieuwkuijk, sprak Giovanni Veldhuis voor de deelnemers. ‘Ik heb verteld hoe je vanuit het dienen van God kunt bloeien, hoe dat verweven zit in zijn plan voor jou. Veel mensen denken dat het creatieve de moeite niet waard is. Maar als dat in jou zit en je doet er niks mee, ga je een beetje dood vanbinnen – en dat kan nooit Gods bedoeling zijn. God zelf is creatief en Hij maakte ons creatief. De kerk – en dat is geen kritiek – is erg gericht op het intellect. Voor creativiteit met woorden is nog wel plaats, maar voorbij de woorden wordt het ingewikkeld, want hoe pas je dat in? En dat maakt dat sommige mensen in de kerk uitloggen met hun creativiteit.’
Helga van Kooten
vrijdag 8 juli 2022 om 18:57
Giovanni Veldhuis tijdens de ochtenddienst van het theaterweekend in Nieuwkuijk.
Giovanni Veldhuis tijdens de ochtenddienst van het theaterweekend in Nieuwkuijk. beeld Merlin Daleman

Tijdens de theaterweekenden, die zijn vrouw organiseert, ontplooien de deelnemers in een veilige setting hun creativiteit. ‘Gods cultuur is per definitie veilig; je gaat met respect met elkaar om. Op theater- en kunstopleidingen zeggen docenten soms tegen studenten: ik breek je eerst helemaal af, en dan bouw ik je op zoals ik denk dat je moet zijn. Maar op die manier haal je niet het unieke in iemand naar boven. God werkt anders. Hij zegt: ik heb het al in je gelegd, en dát ga ik naar boven halen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.