Margreet is geestelijk verzorger in jeugdgevangenissen: ‘Ik kán niet anders dan achter een dader de mens zien’

Interview
Als geestelijk verzorger in jeugdgevangenissen hoort Margreet Sanders de schrijnendste verhalen. De delinquenten zitten daar niet zomaar, maar Sanders kan – hoe ernstig het delict ook – nauwelijks in termen van daders of slachtoffers denken. ‘Ik heb niets te vertellen, zij hebben míj iets te vertellen.’
Wilfred Hermans
zaterdag 9 juli 2022 om 06:53
Gevangenispastor Margreet Sanders.
Gevangenispastor Margreet Sanders. beeld Carel Schutte

Als juf en pastor is Margreet Sanders niet gewend vragen te krijgen; meestal is zíj de vragensteller. ‘Ik sta al dertig jaar aan voor anderen; nu sta jij aan voor mij. Dat is even ongemakkelijk.’ Dat ongemak lijkt zich te vertalen in het feit dat ze persoonlijke vragen bij voorkeur snel en behendig naar haar werkzame leven manoeuvreert. 

Aan de setting zal het niet liggen. We zitten in haar zonnige, oneindige achtertuin en Sanders heeft gezorgd voor een lunch, koffie en kersen. Een blik in haar huiskamer leert dat ze iets met Mariabeelden heeft. Met alle religieuze objecten bij elkaar zou je prima een grote slaapkamer kunnen vullen, zegt ze, maar daar moeten we niet te veel achter zoeken. ‘De één verzamelt autootjes, de ander beelden. De ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.