Ooit leidde hij Amerika’s snelstgroeiende megakerk, nu staat Rob Bell in het theater

Interview
Voormalig megakerkleider Rob Bell staat tegenwoordig in het theater. Zijn evangelische geloof en grote Amerikaanse kerk heeft hij verruild voor een spiritualiteit van alles. ‘Mijn ervaring was op een gegeven moment: ik werk als voorganger precies tegen wat ik probeer te bereiken. Het hele leven moet kerk zijn.’
Dick Schinkelshoek Marina de Haan
vrijdag 8 juli 2022 om 13:47
Rob Bell: 'Ik ervoer vaak een gevoel van vervreemding.’
Rob Bell: 'Ik ervoer vaak een gevoel van vervreemding.’ beeld Leonard Walpot

Amsterdam

Ooit leidde Rob Bell de snelstgroeiende evangelische kerk in de Verenigde Staten. Hij veroorzaakte ophef onder evangelicals in Amerika en protestanten in Europa met zijn boek Love Wins (2011). Daarin schreef hij dat hij niet langer kan geloven dat God mensen voor eeuwig in de hel werpt. ‘Een andere tijd op een andere planeet’, zegt hij er nu over in een interview in de coulissen van Theater Amsterdam. Want zijn geloof heeft sindsdien een hele ontwikkeling doorgemaakt. 

Voor één avond is de Amerikaanse auteur en spreker Bell (51) in Amsterdam voor zijn Europese ‘Everything is Spiritual’-tour. Die is vernoemd naar zijn recent verschenen gelijknamige boek. Evangelical wil hij zichzelf niet meer noemen en met een persoonlij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.