Kerken krijgen rol in asielcrisis: ‘Ze gaan het niet oplossen, maar kunnen wel een bijdrage leveren’

Nieuws
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers riep lokale volksvertegenwoordigers onlangs op om samen met kerken te kijken naar de bijdrage die ze kunnen leveren aan de asielcrisis. De Protestantse Kerk deed een handreiking en zegt te willen helpen. Maar wat kunnen kerken doen?
Coen van Everdingen
donderdag 7 juli 2022 om 07:00
Don Ceder (ChristenUnie) tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Don Ceder (ChristenUnie) tijdens een debat in de Tweede Kamer. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Nederland telt momenteel 14.000 statushouders - mensen met een verblijfsvergunning, die in Nederland mogen blijven - zonder een eigen verblijfplaats. Deze mensen zitten noodgedwongen nog in de crisisopvang, terwijl daar nauwelijks plek is. Maar woningen zijn ook niet beschikbaar. 

Volgens Don Ceder, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie en verantwoordelijk voor het asielvraagstuk, kunnen kerken een rol spelen bij het oplossen van dit probleem. 

lokaal maatwerk

‘Wij denken zeker dat de kerken hier, als lokale partner, bij kunnen helpen. En het mooie is, kerken staan er ook voor open’, aldus Ceder. ‘Grootschalige opvang zal niet mogelijk zijn, maar juist lokaal maatwerk is soms nodig. En dat kunnen kerken bieden. Het Rijk kijk..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe corona de viering van het avondmaal blijvend heeft veranderd

Corona heeft de viering van het avondmaal in veel kerken veranderd. ‘Als je niet uit één beker drinkt, mis je een belangrijk symbool van het avondmaal.’

Afbeelding

Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.

Afbeelding

Arjan Nobel weet nog precies hoe hij zich voelde toen hij Augustinus’ Belijdenissen las: overdonderd

Er zijn van die boeken waar je nooit op uitgekeken raakt. Voor historicus Arjan Nobel is dat de Belijdenissen van Augustinus. ‘Er zijn maar een paar boeken waar je echt stil van wordt. Dit is zo’n boek.’

Afbeelding

‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.

Afbeelding

Maria ligt op straat

Maria heeft vele gezichten op dit festival voor straatkunstenaars. Van een gerimpelde, gesluierde vrouw tot een hoogblonde Maria met haar handen voor haar blote borsten. Toch zijn ze allemaal herkenbaar als de moeder van Jezus.

Afbeelding

Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.