Jacobikerk Utrecht bewijst: zonnepanelen mogelijk op monumentale kerk

Nieuws
Steeds meer kerken proberen duurzame stappen te zetten, maar ervaren hobbels onderweg. Toch lukt het de Jacobikerk in Utrecht om zonnepanelen op de monumentale kerk te krijgen. ‘Laat onze kerk een inspiratie zijn voor anderen.’
Gerald Bruins
dinsdag 5 juli 2022 om 17:11 aangepast 21:03
De zonnepanelen die op de daken van Jacobikerk in Utrecht komen te liggen, zijn straks vanaf de straatzijde niet te zien.
De zonnepanelen die op de daken van Jacobikerk in Utrecht komen te liggen, zijn straks vanaf de straatzijde niet te zien. beeld anp / Frank van Beek

Utrecht

Zonnepanelen plaatsen op een monumentale kerk? Dat kán toch helemaal niet, zat in het hoofd van Roland Jansen toen hij twee jaar geleden aantrad als voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de Jacobikerk in Utrecht. Deze ‘stroomopwekkers’ ontsieren immers het aanzicht van de oogstrelende gotische kerk, waarvan de bouw begon in de dertiende eeuw.

Nu weet hij beter. De protestantse wijkgemeente die huist in het gebouw heeft een plan gelanceerd voor het plaatsen van 104 zonnepanelen. Die komen op de zadeldaken van deze zogeheten driehallenkerk met een hoofd- en twee zijbeuken. De panelen worden op de binnenkant van de daken - op het zuiden - gelegd. Daardoor zijn ze vanaf d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.