Jacobikerk Utrecht bewijst: zonnepanelen mogelijk op monumentale kerk

Nieuws
Steeds meer kerken proberen duurzame stappen te zetten, maar ervaren hobbels onderweg. Toch lukt het de Jacobikerk in Utrecht om zonnepanelen op de monumentale kerk te krijgen. ‘Laat onze kerk een inspiratie zijn voor anderen.’
Gerald Bruins
dinsdag 5 juli 2022 om 17:11
De zonnepanelen die op de daken van Jacobikerk in Utrecht komen te liggen, zijn straks vanaf de straatzijde niet te zien.
De zonnepanelen die op de daken van Jacobikerk in Utrecht komen te liggen, zijn straks vanaf de straatzijde niet te zien. beeld anp / Frank van Beek

Utrecht

Zonnepanelen plaatsen op een monumentale kerk? Dat kán toch helemaal niet, zat in het hoofd van Roland Jansen toen hij twee jaar geleden aantrad als voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de Jacobikerk in Utrecht. Deze ‘stroomopwekkers’ ontsieren immers het aanzicht van de oogstrelende gotische kerk, waarvan de bouw begon in de dertiende eeuw.

Nu weet hij beter. De protestantse wijkgemeente die huist in het gebouw heeft een plan gelanceerd voor het plaatsen van 104 zonnepanelen. Die komen op de zadeldaken van deze zogeheten driehallenkerk met een hoofd- en twee zijbeuken. De panelen worden op de binnenkant van de daken - op het zuiden - gelegd. Daardoor zijn ze vanaf d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Priester Poulos was de laatste die vertrok voordat ISIS kwam: ‘Iedereen kan een licht zijn in deze donkere tijd’

Hij was naar eigen zeggen de laatste persoon die vertrok, twee uur voordat ISIS in 2014 de stad Bashiqa binnenviel. En hij was de eerste die in 2017 terugkeerde toen het weer veilig was in de Noord-Iraakse stad.

Afbeelding

Hoe brengen theater en clowns de Bijbel weer tot leven? ‘We zijn meer dan een lopend hoofd’

Het jarige theatercollectief De 7evende Hemel wil - tegen de snelle beeldcultuur in - bijbelverhalen met dans en theater neerzetten.‘Het lijf vertelt ons nieuwe dingen die we nog niet weten.’

Afbeelding

Kerkleider vraagt Russen om voor jarige Poetin te bidden: ‘Bevrijd hem van alle weerstand’

Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft alle Russen opgeroepen twee dagen ‘vurig’ voor de gezondheid van de Russische president Vladimir Poetin te bidden.

Afbeelding

Deze bijbelsmokkelaar schreef een boek over zijn avonturen: ‘Waarom de KGB ons liet gaan weet ik nog steeds niet’

Hij smokkelde bijbels naar Oost-Europa, vloog met bijbels in zijn jas naar Rusland en passeerde met bonzend hart de douane in Iran. Klaas Muurling (65) schreef het op in een boek dat zaterdag wordt gepresenteerd.

Afbeelding

Nederlandse moslims onterecht op terreurlijsten. ‘Ik geef mijn kinderen mee: Nederland is niet wat het lijkt’

Tientallen Nederlandse moslims komen in de problemen omdat ze op een terreurlijst zijn beland - alles wijst erop dat dit onterecht is. ‘’Waarom ben je in Syrië geweest’, vroegen ze me. Maar ik was daar nooit geweest.’

Afbeelding

383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden in Anglicaanse Kerk

Bij een onderzoek in alle 42 bisdommen van de Anglicaanse Kerk van Engeland zijn 383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden. Dit gaat niet alleen om seksueel misbruik.