Met open armen word ik ontvangen. Ze zingen het niet alleen, ze dóen het

Column
Een paar minuten voor tien kom ik de kerkzaal binnen. Ik vraag een mevrouw of de plek naast haar vrij is. ‘Ja hoor, welkom.’ Ze geeft me een hand en maakt een praatje. Ook degene die daarna naast me komt zitten, geeft me een hand en stelt zich voor. Hij herkent me van de keren dat ik hier voorging, vraagt of ik inmiddels verhuisd ben en erkent dat het wel wennen voor me zal zijn in een nieuwe gemeente.
Paulien Vervoorn
zaterdag 2 juli 2022 om 05:45
Columnfoto Paulien Vervoorn
Columnfoto Paulien Vervoorn beeld Dick Vos

Ik denk terug aan de gemeente die ik vijftien jaar lang mijn thuisgemeente noemde. Een paar weken geleden kreeg ik er bij mijn afscheid een oorkonde mee voor het bedenken van allerlei initiatieven, zoals tijdelijke kringen, interactieve samenkomsten en gemeenteavonden over feedback in de kerk. De oorkonde prijkt op een kastje in mijn nieuwe woonkamer. Steeds als ik ernaar kijk, voel ik me dankbaar, maar ook een beetje ontheemd.

‘Hier is een plek voor jouw verhaal. Met open armen word je ontvangen. Welkom in Gods huis. Welkom, welkom thuis.’ Ik zing mee met het eerste lied. Ook al is het geschreven voor vluchtelingen, ik vind het toch speciaal. Zoals ik zoveel dingen speciaal vind aan deze kerk, waar ik nu voor de vijfde keer kom. Ik denk ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’