Vader Georgi was priester in Rusland: ‘Poetin stelt als persoon niks voor’

Interview
Er zijn niet veel geestelijken in de Russisch-Orthodoxe Kerk die kritisch durven te zijn op de oorlog in Oekraïne, op president Poetin of op de kerkleiding. Vader Georgi (35) is een uitzondering. Daarom is hij inmiddels pakketbezorger in Polen. ‘Patriarch Kirill is geen christen meer.’
Ardy Beld
vrijdag 1 juli 2022 om 18:40
Vader Georgi (35) is een Russische priester die kritisch was op Poetin. Inmiddels is hij pakketbezorger in Polen.
Vader Georgi (35) is een Russische priester die kritisch was op Poetin. Inmiddels is hij pakketbezorger in Polen. beeld nd

Al een aantal jaren nam priester Georgi op sociale media geen blad voor de mond. Hij sprak openlijk zijn steun uit voor de Euromaidan-revolutie in Oekraïne (2013-2014) en de democratische protesten in Belarus (2020-2021). Hij schreef artikelen over corruptie in de Russisch-Orthodoxe Kerk. De laatste tijd profileerde hij zich als bewonderaar van oppositieleider Aleksej Navalny. Toen was het leven in Rusland voor hem niet veilig meer. In februari van dit jaar vertrok hij met zijn vrouw naar Polen.

De laatste jaren voor zijn ‘vlucht’ was hij pastoor in Dimitrovgrad, duizend kilometer ten oosten van Moskou.

Hoe was het om daar priester te zijn?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vader Georgi was priester in Rusland: ‘Poetin stelt als persoon niks voor’

Er zijn niet veel geestelijken in de Russisch-Orthodoxe Kerk die kritisch durven te zijn op de oorlog in Oekraïne, op president Poetin of op de kerkleiding. Vader Georgi (35) is een uitzondering. Daarom is hij inmiddels pakketbezorger in Polen.

Afbeelding

Oekraïense vluchtelingen delen twee kerken en één oorlog

In Oekraïne staan twee orthodoxe kerken schijnbaar onverzoenlijk tegenover elkaar. Die kloof wordt door vluchtelingen Europa ingedragen. Maar zelfs de Russisch-orthodoxen keren zich tegen Moskou.

Afbeelding

Zelfs onder hevige bombardementen bleef Vasil mensen dopen in Oekraïne

Al gauw in de oorlog regende het bommen op Irpin. Maar de plaatselijke Bijbel Kerk hield de deuren open en is nu druk met opbouwwerk. Met hulp van Nederlandse christenen.

Afbeelding

Rabbijn in Marioepol: ‘Ik voel me als Jozef die vooruitgestuurd werd’

Vijftien jaar lang bouwde rabbijn Mendel Cohen een Joodse gemeenschap op in Marioepol. Nu door de oorlog de stad compleet is vernietigd, moet hij zijn gemeenschap op een andere manier dienstbaar zijn.

Afbeelding

‘Zelden zoiets doms gelezen’, veel kritiek op open brief tegen wapenleveranties Oekraïne

Op de sociale media is kritiek op de open brief die dertig christelijke pacifisten met Pinksteren publiceerden en waarin ze ‘de Europese politiek’ vroeg te stoppen met het leveren van wapens aan Oekraïne.

Afbeelding

Hoe een groeiende groep Urkers al wekenlang hulp biedt aan Joden in Oekraïne

Met twee negenpersoonsbusjes helpen zeven vrienden van Urk honderden Joden uit Oekraïne in veiligheid én, desgewenst, naar Israël. ‘In Israël zijn Joden geen vluchteling, zoals in andere landen.’