Frits ter Kuile: ‘Kernwapens zijn afgoden. Jezus leert een andere weg’

Achtergrond
‘Ik hou me al gedeisd, laat het kwaad te veel zijn gang gaan. Maar af en toe ga ik in verzet. Dat is mijn roeping’, zegt Frits ter Kuile. De activist, pacifist en christen protesteert morgen, samen met medestanders, bij vliegbasis Volkel in Brabant, waar de eerste nieuwe F-35-straaljagers arriveren.
Coen van Everdingen
woensdag 29 juni 2022 om 18:42 aangepast 09:14
Christelijke activist en pacifist Frits ter Kuile
Christelijke activist en pacifist Frits ter Kuile beeld nd

Volkel

Volgens Defensie zijn de nieuwe straaljagers een nodige upgrade van de verouderde F-16-modellen, maar volgens Ter Kuile een bedreiging voor de schepping. Daarom houden de actievoerders rond het middaguur een stille tocht, vanaf het kerkplein in Volkel tot aan de hoofdpoort van de vliegbasis. Het is de activist een doorn in het oog dat op de basis ook atoombommen liggen opgeslagen. Nederland beschikt zelf niet over de nucleaire wapens, maar als NAVO-lidstaat faciliteert onze overheid de opslag voor bondgenoot Amerika. 

Volgens Ter Kuile onacceptabel. De ‘massavernietigingswapens’, zoals hij ze noemt, druisen in tegen de vrede die we in navolging van Jezus moeten uitdragen, vindt hij. Eerder protesteerde hij ook in Duitsland..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.