Frits ter Kuile: ‘Kernwapens zijn afgoden. Jezus leert een andere weg’

Achtergrond
‘Ik hou me al gedeisd, laat het kwaad te veel zijn gang gaan. Maar af en toe ga ik in verzet. Dat is mijn roeping’, zegt Frits ter Kuile. De activist, pacifist en christen protesteert morgen, samen met medestanders, bij vliegbasis Volkel in Brabant, waar de eerste nieuwe F-35-straaljagers arriveren.
Coen van Everdingen
woensdag 29 juni 2022 om 18:42
Christelijke activist en pacifist Frits ter Kuile
Christelijke activist en pacifist Frits ter Kuile beeld nd

Volkel

Volgens Defensie zijn de nieuwe straaljagers een nodige upgrade van de verouderde F-16-modellen, maar volgens Ter Kuile een bedreiging voor de schepping. Daarom houden de actievoerders rond het middaguur een stille tocht, vanaf het kerkplein in Volkel tot aan de hoofdpoort van de vliegbasis. Het is de activist een doorn in het oog dat op de basis ook atoombommen liggen opgeslagen. Nederland beschikt zelf niet over de nucleaire wapens, maar als NAVO-lidstaat faciliteert onze overheid de opslag voor bondgenoot Amerika. 

Volgens Ter Kuile onacceptabel. De ‘massavernietigingswapens’, zoals hij ze noemt, druisen in tegen de vrede die we in navolging van Jezus moeten uitdragen, vindt hij. Eerder protesteerde hij ook in Duitsland..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.

Afbeelding

Homoseksuele dominee Alexander Noordijk ‘heel erg verdrietig’ na afzegging InSalvation. ‘Ik dacht: niet opnieuw, niet weer’

‘Als een deur die voor mijn neus werd dichtgeslagen.’ Zo voelde de weigering van gospelband InSalvation voor predikant Alexander Noordijk. ‘We hebben gebeden en gehuild. Toen zijn we ‘Vul dit huis met Uw glorie’ gaan zingen.’