Gevoelige beslissing Amerikaans Hooggerechtshof: coach mag toch bidden na de wedstrijd

Nieuws
Bidden op het sportveld na afloop van een wedstrijd is geen reden om iemand te ontslaan. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof geoordeeld. Coach Joseph Kenny verloor in 2015 om die reden zijn baan op een openbare middelbare school.
Jaco Wilschut
dinsdag 28 juni 2022 om 14:33
Coach Joseph (Joe) Kennedy na de gevoelige uitspraak van het Amerikaans Hooggerechtshof
Coach Joseph (Joe) Kennedy na de gevoelige uitspraak van het Amerikaans Hooggerechtshof beeld: AFP

Washington

Met dit oordeel spreekt de conservatieve meerderheid van de hoogste Amerikaanse rechtbank uit dat de school in Washington zich onterecht zorgen heeft gemaakt om ‘buitensporige verstrengeling’ tussen kerk en staat. De school besloot in 2015 om coach Joseph Kennedy te ontslaan nadat hij aan het eind van elke wedstrijd van zijn team op het veld een gebed uitsprak. 

Jarenlang was het gebed geen enkel probleem, maar nadat ook andere voetballers gingen meebidden, besloot het schoolbestuur toch in te grijpen. Het bestuur was bang dat ouders een proces zouden aanspannen omdat kinderen zich gedwongen zouden kunnen voelen om mee te bidden met de coach. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.