De Alle-Dag-Kerk trekt een vaste, maar verouderde groep: ‘Naar de kerk gaan is een rare stap’

Reportage
Hordes toehoorders, zoals vroeger, komen er niet meer naar de Alle-Dag-Kerk in Amsterdam, voor de middagpauzedienst op woensdag. De Stichting Alle-Dag-Kerk bezint zich op nieuwe vormen. Eens per maand is er voortaan een lekenpreek.
Jan Kas
zaterdag 25 juni 2022 om 04:20 aangepast 12:56
Koffie in de Alle-Dag-Kerk na de middagpauzedienst. ‘Doen we niks, dan is de Alle-Dag-Kerk er over tien jaar niet meer.’
Koffie in de Alle-Dag-Kerk na de middagpauzedienst. ‘Doen we niks, dan is de Alle-Dag-Kerk er over tien jaar niet meer.’ beeld Niek Stam

Welgeteld 23 minuten duurt de dienst deze woensdagmiddag. Een lied, een gebed, een lezing uit de Bijbel, een overdenking, kort meditatief orgelspel, een gebed met het Onze Vader, een collecte, een lied, de zegen. En een toegift van organist Wilbert Magré. Nagebleven bezoekers belonen hem met applaus.

‘Dit is nog echt iets van de tijd dat Piet van Egmond hier speelde, in de jaren vijftig en zestig’, reageert Bas van der Graaf, voorzitter van de Stichting Alle-Dag-Kerk (en dominee van de hervormde Nieuwe Kerk in Huizen). ‘Sommige bezoekers kwamen zelfs speciaal voor hem. Zijn improvisatie na de overdenking was vaak een preek op zich. Velen bleven na de dienst zitten om nog naar zijn orgelspel te luisteren.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stilte, bezinning, aandacht en ontmoeting tussen de winkels van Hoog Catharijne

De ene bezoeker komt voor een moment van rust en gebed, de ander voor een kopje koffie of thee en een gezellig praatje in de kapel van het stiltecentrum in Hoog Catharijne.

Afbeelding

De Alle-Dag-Kerk trekt een vaste, maar verouderde groep: ‘Naar de kerk gaan is een rare stap’

Hordes toehoorders, zoals vroeger, komen er niet meer naar de Alle-Dag-Kerk in Amsterdam, voor de middagpauzedienst op woensdag. De Stichting Alle-Dag-Kerk bezint zich op nieuwe vormen.

Afbeelding

In de evangelisatietent komt het publiek uit alle kerkelijke kringen, en daarbuiten

Tentevangelisatie is een oud fenomeen, laagdrempelig en compromisloos tegelijk. Een vier weken durende tournee begon deze week in Oldebroek. ‘Het evangelie is zwart-wit, lieve mensen.’

Afbeelding

In Zwolle wordt de herinnering aan de ‘Broeders en Zusters van het Gemene Leven’ levend gehouden

Dertien mensen die meedoen met een excursie, zitten in de kerk van Windesheim. Wim Verweij, die aan alle kanten betrokken is bij de Protestantse Gemeente van Windesheim, vertelt sappig over de geschiedenis van deze plek.

Afbeelding

Breien, biertjes, bidden: ‘Het zit in ons DNA om tot zegen te zijn’

Een voormalig badhuis in de oudste wijk van Zwijndrecht werd een pioniersplek van de Protestantse Kerk. Met een biertje en een spelletje wordt de verbinding tussen wijkbewoners gelegd. De vrijwilligers dienen uit liefde de wijk.

Afbeelding

Hoe twee kerken in Barneveld zich zonder ‘bloedgroepenkwesties’ samenvoegden

De Emmaüskerk in Barneveld biedt na haar ‘vernieuwbouwing’ onderdak aan de Protestantse Gemeente, waarin gereformeerden samengingen met hervormden. De grote ontmoetingsruimte is cruciaal voor de fusiegemeente.