Els van Dijk: ‘Depressief? Ik weet niet wat dat is. En dat is genade, hoor’

Interview
Els van Dijk is niet gemakkelijk van haar stuk te brengen. Nooit geweest ook, mede dankzij de opvoeding door haar ouders. ‘Nu ze beiden gestorven zijn, heb ik geen adres meer om mijn liefde kwijt te kunnen.’
Wilfred Hermans
vrijdag 17 juni 2022 om 11:03 aangepast 16:35
Els van Dijk neemt na de zomer afscheid als directeur van de Evangelische Hogeschool.
Els van Dijk neemt na de zomer afscheid als directeur van de Evangelische Hogeschool. beeld Jeroen Jumelet

Zeg je Evangelische Hogeschool, dan zei je 22 jaar lang Els van Dijk. Na de zomer neemt ze afscheid als directeur en daar kijkt ze niet per se naar uit, vertelt ze in haar werkruimte op de hogeschool in Amersfoort. Maar: ‘Ik laat de moeite over het afscheid niet de glans van mijn EH-tijd wegnemen.’

Maar moeite is het.

‘Tuurlijk. Het is een groot stuk van mijn leven, van mijn bestaan. Een verslaving? Nee, maar het heeft ontzettend mijn hart. Het lijkt wel alsof de EH mij overkomen is: dat er zoiets moois in het leven bleek te bestaan. Dat je elk jaar weer zo’n bijzondere band kunt ontwikkelen met zo’n grote groep. Dat is een wonder, genade. Aan het eind van het laatste college van het afgelopen Basisjaar kreeg ik opeens een staande ovatie v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'