Migrantenkerken krijgen moeilijk bankrekening. ‘Dit overheidsbeleid is ingegeven door wantrouwen’

Nieuws
Migrantenkerken kunnen bij banken geregeld geen of met moeite een rekening openen vanwege wetgeving tegen witwassen en financiering van terrorisme.
Gerald Bruins
woensdag 15 juni 2022 om 22:46 aangepast 06:06
Soms voeren banken extra controles uit, als migrantenchristenen geld overmaken naar hun land van oorsprong.
Soms voeren banken extra controles uit, als migrantenchristenen geld overmaken naar hun land van oorsprong. beeld Getty Images

Amersfoort

Ook lopen zij aan tegen controles door de banken van geldbedragen op al bestaande rekeningen. Of zij krijgen vragen over de herkomst van contant geld omdat kerken kwetsbaar zouden zijn voor witwasserij of het criminele circuit.

Dat meldt Samen Kerk in Nederland (SKIN), dat de belangen behartigt van internationale en migrantenkerken. Volgens coördinator Madelon Grant werken financiële instellingen, zoals banken, met een lijst van risicolanden. Deze landen hebben een repressief regime of worden verdacht van de financiering van drugshandel, criminaliteit en terrorisme. ‘Ben je als kerkbestuurder afkomstig uit zo’n land of heb je daar banden mee, dan doen veel banken eerst heel lang onderzoek, soms wel twee jaar, en sturen dan een a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Een aantal van Nederlands allerrijksten helpt inmiddels dapper mee.

Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique, nog geen officiële aanklacht ingediend

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Hoe je als kerk jongeren kunt vasthouden. ‘Als je twijfelt, ben je meteen iemand die kritisch is’

Kerkverlating is het grootst onder jongeren tussen de 15 en 25. Hoe houd je hen binnenboord? Ronelle Sonnenberg deed onderzoek en geeft drie tips. ‘Kom als oudere niet direct met een antwoord of met je eigen ervaring.’

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’