Christelijke ondernemer koopt leegstaande kerken: ‘Mooier dan een snookerhal of tapijtcentrum’

Interview
Wim Annen (74) wil geen verzamelaar worden, maar de katholieke kerk in het Gelderse Meddo, die hij vorige week kocht, was alweer de vierde in vijf jaar. De christelijke ondernemer wil voorkomen dat kerkgebouwen omgebouwd worden tot woningen of winkels en verwacht in de toekomst een herleving van kerkgang.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 8 juni 2022 om 19:15 aangepast 19:30
Wim Annen: 'Ik geloof dat ieder mens een geliefd kind is van God.'
Wim Annen: 'Ik geloof dat ieder mens een geliefd kind is van God.' beeld Wim Annen

Wat drijft u om zoveel kerken te kopen in tijden van ontkerkelijking?

‘De kerkgang neemt inderdaad behoorlijk af, maar het geloof van mensen is niet weg. Ik denk dat geloof en kerkgang in cycli gaan. Door de pandemie en oorlog ontdekken veel mensen nu dat we het allemaal toch niet zo goed alleen kunnen. Ik geloof dat de behoefte aan de kerk weer zal toenemen. 

Vanuit de kerk hebben we de afgelopen jaren de drempel helaas aardig verhoogd. Met al onze wetten en regels is veel kapot gemaakt en zijn mensen van buitenaf afgeschrikt. Ik wil de kerken die ik koop tot een opener plaats maken. Mijn doel is om de kerken te behouden en de kerkmuren af te breken.’    

Hoe kwam u tot dat doel?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'