Christelijke ondernemer koopt leegstaande kerken: ‘Mooier dan een snookerhal of tapijtcentrum’

Interview
Wim Annen (74) wil geen verzamelaar worden, maar de katholieke kerk in het Gelderse Meddo, die hij vorige week kocht, was alweer de vierde in vijf jaar. De christelijke ondernemer wil voorkomen dat kerkgebouwen omgebouwd worden tot woningen of winkels en verwacht in de toekomst een herleving van kerkgang.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 8 juni 2022 om 19:15 aangepast 19:30
Wim Annen: 'Ik geloof dat ieder mens een geliefd kind is van God.'
Wim Annen: 'Ik geloof dat ieder mens een geliefd kind is van God.' beeld Wim Annen

Wat drijft u om zoveel kerken te kopen in tijden van ontkerkelijking?

‘De kerkgang neemt inderdaad behoorlijk af, maar het geloof van mensen is niet weg. Ik denk dat geloof en kerkgang in cycli gaan. Door de pandemie en oorlog ontdekken veel mensen nu dat we het allemaal toch niet zo goed alleen kunnen. Ik geloof dat de behoefte aan de kerk weer zal toenemen. 

Vanuit de kerk hebben we de afgelopen jaren de drempel helaas aardig verhoogd. Met al onze wetten en regels is veel kapot gemaakt en zijn mensen van buitenaf afgeschrikt. Ik wil de kerken die ik koop tot een opener plaats maken. Mijn doel is om de kerken te behouden en de kerkmuren af te breken.’    

Hoe kwam u tot dat doel?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Scherpe kritiek uit de Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze ‘hypocriet’.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.

Afbeelding

Kerken gaan lastige vragen niet uit de weg, ziet minister Hanke Bruins Slot bij symposium over slavernij

Minister Hanke Bruins Slot ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’

Afbeelding

Etnisch geweld in Noordoost-India treft vooral christenen: honderden kerken afgebrand

Vooral christenen lijken het slachtoffer van etnisch geweld in Manipur, een noordoostelijke deelstaat van India. Het is er al een maand onrustig. Volgens berichten zijn er drie- tot vierhonderd kerken afgebrand.

Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?