Servisch-Orthodoxe Kerk erkent onafhankelijkheid Noord-Macedonische kerk

Nieuws
Met een historische handeling heeft de Servisch-orthodoxe patriarch Porfije zondag de orthodoxe kerk in Noord-Macedonië als onafhankelijk erkend. Daarmee komt het aantal kerken die samen de Oosters-Orthodoxe Kerk vormen op zestien - of vijftien voor hen die de in 2018 opgerichte Oekraïens-Orthodoxe Kerk niet erkennen.
Hendro Munsterman
maandag 6 juni 2022 om 18:02
De Servisch-orthodoxe patriarch Porfirije.
De Servisch-orthodoxe patriarch Porfirije. beeld afp / andrej Isakovic

Belgrado

In de kathedraal van Belgrado ontving aartsbisschop Stefan van Ohrid in Noord-Macedonië de officiële tekst van de onafhankelijkheidsverklaring overhandigd. Daarmee komt een eind aan een 55 jaar durend kerkelijk conflict. In 1967 scheidde de orthodoxe kerk in de toenmalige deelrepubliek van Joegoslavië af van de Servisch-Orthodoxe Kerk. Sindsdien werd deze kerk door alle andere orthodoxe kerken als ‘schismatiek’ gezien.

Begin mei had de patriarch van Constantinopel, binnen de orthodoxe kerken gezien als de ereprimaat, de eucharistische gemeenschap met de Noord-Macedonische kerk weer hersteld, op voorwaarde dat deze niet de naam Macedonië niet zou dragen - een geste in de richting van de Grieken die deze naam problematisch..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrijgemaakte theoloog Ad de Bruijne komt met nieuwe kijk op homoseksualiteit: ‘Ook genot en geluk voor stellen’

Tien jaar lang schreef de vrijgemaakt-gereformeerde ethicus Ad de Bruijne aan een boek over homoseksualiteit dat een aantal oude wissels omgooit. ‘Ik zet mijn voorstel met overtuiging neer, maar ook met vrees en beven.’

Afbeelding

Deze bijbelsmokkelaar schreef een boek over zijn avonturen: ‘Waarom de KGB ons liet gaan weet ik nog steeds niet’

Hij smokkelde bijbels naar Oost-Europa, vloog met bijbels in zijn jas naar Rusland en passeerde met bonzend hart de douane in Iran. Klaas Muurling (65) schreef het op in een boek dat zaterdag wordt gepresenteerd.

Afbeelding

Nederlandse moslims onterecht op terreurlijsten. ‘Ik geef mijn kinderen mee: Nederland is niet wat het lijkt’

Tientallen Nederlandse moslims komen in de problemen omdat ze op een terreurlijst zijn beland - alles wijst erop dat dit onterecht is. ‘’Waarom ben je in Syrië geweest’, vroegen ze me. Maar ik was daar nooit geweest.’

Afbeelding

383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden in Anglicaanse Kerk

Bij een onderzoek in alle 42 bisdommen van de Anglicaanse Kerk van Engeland zijn 383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden. Dit gaat niet alleen om seksueel misbruik.

Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’