Moet een anti-Joods reliëf weg uit een Duitse kerk, of is afstand nemen genoeg?

Achtergrond
In de gevel van de stadskerk van Wittenberg, waar Maarten Luther preekte, bevindt zich een antisemitisch reliëf. De hoogste rechter van Duitsland buigt zich nu over de vraag of deze ‘Jodenzeug’ weg moet, of mag blijven.
Remco van Mulligen
woensdag 1 juni 2022 om 20:34
De 'Jodenzeug', een anti-Joods reliëf in de muur van de stadskerk van Wittenberg, moet weg, vinden sommigen. De rechter moet zich daar nu over uitspreken.
De 'Jodenzeug', een anti-Joods reliëf in de muur van de stadskerk van Wittenberg, moet weg, vinden sommigen. De rechter moet zich daar nu over uitspreken. beeld Epa/felipe Trueba

Wittenberg

‘Antisemitisme in steen gebeiteld.’ Zo omschrijft rechter Stephan Seiters de Judensau (vertaald: Jodenzeug). Het gaat om een reliëf van zandsteen uit 1290, waarop is te zien hoe een rabbijn onder de staart van een zeug kijkt, terwijl twee andere Joden drinken aan haar tepels. Voor Joden geldt een varken als ‘onrein’.

Het moet weg, stelt de Joodse Michael Düllman, die hiervoor naar de rechter stapte. De kerk is van de Evangelische Kerk Duitsland, die tegenwerpt dat sinds 1988 onder het reliëf een verklarende tekst hangt. Daar staat dat de kerk afstand neemt van Jodenvervolging, het antisemitisme in de geschriften van de protestantse hervormer Maarten Luther (1483-1546) en de spottende beeltenis zelf.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Priester Poulos was de laatste die vertrok voordat ISIS kwam: ‘Iedereen kan een licht zijn in deze donkere tijd’

Hij was naar eigen zeggen de laatste persoon die vertrok, twee uur voordat ISIS in 2014 de stad Bashiqa binnenviel. En hij was de eerste die in 2017 terugkeerde toen het weer veilig was in de Noord-Iraakse stad.

Afbeelding

Hoe brengen theater en clowns de Bijbel weer tot leven? ‘We zijn meer dan een lopend hoofd’

Het jarige theatercollectief De 7evende Hemel wil - tegen de snelle beeldcultuur in - bijbelverhalen met dans en theater neerzetten.‘Het lijf vertelt ons nieuwe dingen die we nog niet weten.’

Afbeelding

Kerkleider vraagt Russen om voor jarige Poetin te bidden: ‘Bevrijd hem van alle weerstand’

Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft alle Russen opgeroepen twee dagen ‘vurig’ voor de gezondheid van de Russische president Vladimir Poetin te bidden.

Afbeelding

Deze bijbelsmokkelaar schreef een boek over zijn avonturen: ‘Waarom de KGB ons liet gaan weet ik nog steeds niet’

Hij smokkelde bijbels naar Oost-Europa, vloog met bijbels in zijn jas naar Rusland en passeerde met bonzend hart de douane in Iran. Klaas Muurling (65) schreef het op in een boek dat zaterdag wordt gepresenteerd.

Afbeelding

Nederlandse moslims onterecht op terreurlijsten. ‘Ik geef mijn kinderen mee: Nederland is niet wat het lijkt’

Tientallen Nederlandse moslims komen in de problemen omdat ze op een terreurlijst zijn beland - alles wijst erop dat dit onterecht is. ‘’Waarom ben je in Syrië geweest’, vroegen ze me. Maar ik was daar nooit geweest.’

Afbeelding

383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden in Anglicaanse Kerk

Bij een onderzoek in alle 42 bisdommen van de Anglicaanse Kerk van Engeland zijn 383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden. Dit gaat niet alleen om seksueel misbruik.