‘Ik heb een hekel aan gesloten kerken, want sluiten is uitsluiten’

Reportage
In het pinksterweekend zetten zo’n vijfhonderd kerken in België en Luxemburg hun deuren open voor bezoekers. Ze zijn aangesloten bij het netwerk Open Churches, waarmee Marc Huynen vijftien jaar geleden begon. ‘Ik heb een hekel aan gesloten kerken, want sluiten is uitsluiten.’
Maarten Boersema
vrijdag 27 mei 2022 om 20:56
De Michaelskirche (of Église Saint-Michel) in het centrum van Luxemburg-stad.
De Michaelskirche (of Église Saint-Michel) in het centrum van Luxemburg-stad. beeld Maarten Boersema

Je moet weten, dat je welkom bent, anders ga je er niet zo snel naar binnen. De kerkdeur van de Église Saint-Trinité in het centrum van het Luxemburgse Vianden staat op een kier – meer is het niet. Op een paar honderd meter afstand, in het kasteel op de rotsen, heten borden met gastvrije teksten de bezoekers welkom. De kerk in het dorp lijkt juist een onneembare vesting.

Maar schijn bedriegt, want er hangt een klein bord met de tekst ‘open churches’. Deze rooms-katholieke kerk behoort tot een netwerk van ruim vijfhonderd open en gastvrije gebedshuizen. Binnen is ook te zien dat de kerk is ingericht op bezoekers. Het altaar is uitgelicht en op een aantal plekken wordt duidelijk gemaakt dat je niet voorbij een streep moet gaan, want dan zal..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.