‘Ik heb een hekel aan gesloten kerken, want sluiten is uitsluiten’

Reportage
In het pinksterweekend zetten zo’n vijfhonderd kerken in België en Luxemburg hun deuren open voor bezoekers. Ze zijn aangesloten bij het netwerk Open Churches, waarmee Marc Huynen vijftien jaar geleden begon. ‘Ik heb een hekel aan gesloten kerken, want sluiten is uitsluiten.’
Maarten Boersema
vrijdag 27 mei 2022 om 20:56
De Michaelskirche (of Église Saint-Michel) in het centrum van Luxemburg-stad.
De Michaelskirche (of Église Saint-Michel) in het centrum van Luxemburg-stad. beeld Maarten Boersema

Je moet weten, dat je welkom bent, anders ga je er niet zo snel naar binnen. De kerkdeur van de Église Saint-Trinité in het centrum van het Luxemburgse Vianden staat op een kier – meer is het niet. Op een paar honderd meter afstand, in het kasteel op de rotsen, heten borden met gastvrije teksten de bezoekers welkom. De kerk in het dorp lijkt juist een onneembare vesting.

Maar schijn bedriegt, want er hangt een klein bord met de tekst ‘open churches’. Deze rooms-katholieke kerk behoort tot een netwerk van ruim vijfhonderd open en gastvrije gebedshuizen. Binnen is ook te zien dat de kerk is ingericht op bezoekers. Het altaar is uitgelicht en op een aantal plekken wordt duidelijk gemaakt dat je niet voorbij een streep moet gaan, want dan zal..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’