Plannen voor een vernieuwde katholieke bijbelvertaling: ‘Een hele operatie’

Achtergrond
De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland gebruikt in de liturgie nog de Willibrordvertaling uit 1978. Er zijn plannen om te komen tot een vernieuwde vertaling, maar dit is een complexe operatie.
Remco van Mulligen
dinsdag 24 mei 2022 om 17:12
'We kunnen voorzien dat ook de Willibrord-editie die we nu gebruiken gedateerd raakt', stelt bisschop van Breda Jan Liesen.
'We kunnen voorzien dat ook de Willibrord-editie die we nu gebruiken gedateerd raakt', stelt bisschop van Breda Jan Liesen. beeld anp / Robert van den Berge

Breda

‘We kunnen voorzien dat ook de Willibrord-editie die we nu gebruiken, gedateerd raakt’, vertelt de Bredase bisschop Jan Liesen in een interview op de website van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Dat moet je volgens hem voor zijn, door op tijd te komen met een vernieuwde vertaling. ‘Daar zijn al plannen voor.’

Liesen spreekt van ‘terechte kritiek’ op de Willibrordvertaling uit 1978, de enige die in de katholieke liturgie toegestaan is. Hij constateert dat elke vertaling een ‘houdbaarheidsdatum’ heeft. De Katholieke Bijbelstichting kwam in 1995 met een meer toegankelijke, herziene Willibrordvertaling. Ook werkte de stichting mee aan de uitgave van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.