In een burkini naar het Franse zwembad: een ‘breuk met de seculiere waarden van onze republiek’

Nieuws
In de Franse stad Grenoble mogen vrouwen weer naar het zwembad in een burkini, een zwempak voor moslima’s dat het lichaam en haar bedekt. Het besluit is een trendbreuk, want in vrijwel alle openbare zwembaden in Frankrijk is deze badkleding verboden.
Coen van Everdingen
dinsdag 24 mei 2022 om 12:03
Burgemeester Éric Piolle bij de vergadering over zijn voorstel om het dragen van burkini's weer toe te laten.
Burgemeester Éric Piolle bij de vergadering over zijn voorstel om het dragen van burkini's weer toe te laten. beeld afp / Jeff Pachoud

Grenoble

Tijdens een stemming van de gemeenteraad slaagde de burgemeester van Grenoble, Éric Piolle, erin om een meerderheid van de stemmen te krijgen voor een voorstel over de kledingvoorschriften. Met 29 stemmen voor, 27 tegen en 2 onthoudingen is het voorstel met een hele kleine meerderheid aangenomen. 

Piolle, lid van het linkse Europa Ecologie - De Groenen, vertelde maandag tegen de Franse omroep RMC: ‘Het enige wat wij willen is dat vrouwen en mannen zich kunnen kleden zoals zij willen.’ 

In 2016 ontstond er in Frankrijk een heftig debat over de burkini, toen onder andere politieagenten boetes uitdeelden aan moslimvrouwen die in deze badkleding het strand bezochten. Dat debat laait nu opnieuw op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.