De moeder van de feministische theologie, Rosemary Radford Ruether, daagde de kerk uit

Nieuws
In de Amerikaanse staat California is Rosemary Radford Ruether zaterdag overleden, was een van de geestelijke moeders van de feministische theologie. Ze was 85 jaar.
Wim Houtman
maandag 23 mei 2022 om 11:50
Feministisch theologe Rosemary Radford Ruether
Feministisch theologe Rosemary Radford Ruether beeld garrett seminary

Haar boek Sexism and God-Talk uit 1983 werd een standaardwerk. Daarin analyseerde zij het mannelijk taalgebruik in de Bijbel en in theologie en kerkgeschiedenis. Ruether sprak van ‘God/in’, om iedere valkuil van een mannelijk godsbeeld te vermijden. Ze omschreef God als de grond van alle materie en energie. Ze zag het christelijk geloof niet als de enige waarheid: voor haar is God één en daarom de mensheid ook.

Ruethers aandachtsveld was breder dan de verhouding man/vrouw; ze schreef ook over rassengelijkheid, de verhouding tussen joden en christenen, medische ethiek en milieu. Volgens haar is de christelijke traditie meteen vanaf het Nieuwe Testament antisemitisch. Ruether ontwikkelde al in de jaren negentig een ecologische the..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.