Weg met de kleine bekertjes

Nieuws
Sinds de coronapandemie is de traditie om samen uit één avondmaalsbeker te drinken vervangen door het drinken uit kleine bekertjes. Als het aan hoogleraar liturgiewetenschap Marcel Barnard ligt, worden die kleine bekertjes zo snel mogelijk diep in de kast weggeborgen, zo schrijft hij in De Waarheidsvriend, het blad van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk. De Bijbel spreekt immers duidelijk van één drinkbeker die Jezus rondgeeft bij de instelling van het avondmaal. Die ene beker is, zo schrijft Barnard, het symbool van zowel de gemeenschap met God als de onderlinge verbondenheid.
Hilbert Meijer
maandag 23 mei 2022 om 04:20
Bewaar het Pand
Bewaar het Pand beeld nd

geef gezinnen prioriteit

Hoe krijg je gezinnen na corona weer in de kerk? Dat is een fikse uitdaging, schrijven Annasjouk Nijhof en Hilde Sneep in christelijk maandblad Reveil. ‘Helaas hadden in veel gemeenten kinderen geen prioriteit’, constateren ze. ‘In de online diensten was geen plaats voor kinderen of alleen een paar minuten aan het begin. Toen de kerken tussentijds wel even open konden, werd niet overal het kinderwerk weer opgestart wegens gebrek aan leiding of omdat gezinnen het af lieten weten.’ Nijhof en Sneep komen met drie ideeën die kerken kunnen helpen. Eén: vervang de vraag ‘Hoe krijgen we de gezinnen weer in de kerk?’ door ‘Hoe brengen we de gezinne..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.