In Oberammergau foetert Jezus meer dan ooit op al het onrecht

Achtergrond
Na twee jaar uitstel worden de wereldberoemde Passionsspiele weer in het Beierse dorp Oberammergau uitgevoerd. Judas wordt gespeeld door een islamitische dorpeling, maar dat is het omgekeerde van discriminatie, vindt die zelf.
Herman Veenhof
maandag 16 mei 2022 om 16:13 aangepast 09:11
Andrea Hecht is een van de twee vrouwen die Maria speelt, de moeder van Jezus, in de Passionsspiele in het Beierse Oberammergau.
Andrea Hecht is een van de twee vrouwen die Maria speelt, de moeder van Jezus, in de Passionsspiele in het Beierse Oberammergau. beeld epa / Leonhard Simon

Oberammergau

Het grootste wonder bij de 42e uitvoering van de Oberammergauer Passiespelen? Er waren twintigduizend kaartjes over, omdat Amerikaanse reisbureaus dachten dat Beieren aan Oekraïne grenst. Ze gingen snel van de hand. 

Tot begin oktober wordt het wereldberoemde en grootste passiespel 103 keer opgevoerd, alleen niet op maan- en woensdagen. Ruim 1800 mensen (onder wie vierhonderd kinderen) spelen mee, in twee volledige bezettingen die bij toerbeurt rouleren. De jongste deelnemer is zes maanden, de oudste 95 jaar. Het ooit openluchttheater dat in de afgelopen eeuwen werd gebouwd, bevat evenveel zitplaatsen als het dorp inwoners telt: ruim 5400.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.