Mient Jan Faber (1940-2022): Even rechtlijnig tégen als vóór kernwapens

Nieuws
De zondag overleden vredesactivist en politiek denker Mient Jan Faber was rechtlijnig, maar kon zijn visie ook herijken. Het leverde hem kritiek en herwaardering op van zijn achterban en christenen in Nederland.
Herman Veenhof
maandag 16 mei 2022 om 11:39
Mient Jan Faber van het IKV spreekt namens het Komitee kruisraketten Nee.
Mient Jan Faber van het IKV spreekt namens het Komitee kruisraketten Nee. beeld IKV

Amersfoort

Faber was al lange tijd ziek. Hij stierf op 81-jarige leeftijd in Amstelveen, meldde vredesorganisatie Pax zondag. Faber laat een vrouw, twee dochters en vijf kleinkinderen achter.

Mient Jan Faber werd op 14 december 1940 geboren in Coevorden, in een Fries gereformeerd gezin met zes kinderen. Hij studeerde en promoveerde als wiskundige aan de Vrije Universiteit. Faber had tussen 1974 en 2003 enorme invloed als algemeen secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV). Dat was een platform dat vooral ageerde tegen kernwapens, ook tegen de opslag ervan in Nederland. Tijdens mede door het IKV georganiseerde demonstraties kwamen in 1981 en 1983 een half miljoen mensen op de been.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.