Deze dominees zitten op Twitter: ‘Ik zie het als mijn taak de wereld iets over de kerk te vertellen’

Achtergrond
Dominees zijn veelvuldig te vinden op Twitter, het socialemediaplatform dat recent is overgenomen door de rijkste man op aarde. Twitter wordt gebruikt door opiniemakers, politici en journalisten – en ook door dominees dus. Waarom besteden zij daar hun tijd aan? Is Twitter voor hen zoiets als de koffieautomaat op kantoor? En waarom kiezen zij voor dít medium?
Ilse Brandemann
vrijdag 13 mei 2022 om 16:57
Elsbeth Gruteke: ‘Veel van mijn volgers hebben geen kerkelijke achtergrond. Juist hun wil ik uitleggen wat ik geloof.’
Elsbeth Gruteke: ‘Veel van mijn volgers hebben geen kerkelijke achtergrond. Juist hun wil ik uitleggen wat ik geloof.’ beeld Martin Waalboer

Wie veel op Twitter zit, of er alleen soms even rondkijkt, komt vooral opiniemakers, journalisten en politici tegen. In berichten met maximaal 280 tekens – een zogenaamde tweet – die eventueel aangevuld wordt met een #hashtag is het makkelijk gedachtespinsels de wereld in te slingeren. 

Maar dat blijken dominees ook te kunnen. Elsbeth Gruteke, Joost Röselaers en Joël Boertjens zijn enkele van de voorgangers of predikanten die te vinden zijn op Twitter. Naar eigen zeggen besteden ze per dag een halfuur tot een uur van hun tijd eraan. 

bijpraatmoment

Dominee kan een eenzaam beroep zijn; je hebt meestal geen directe collega’s en je werkt het meest op je eigen studeerkamer. Is Twitter voor hen vooral een plek voor onderlinge ontmoeting? 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’