Deze dominees zitten op Twitter: ‘Ik zie het als mijn taak de wereld iets over de kerk te vertellen’

Achtergrond
Dominees zijn veelvuldig te vinden op Twitter, het socialemediaplatform dat recent is overgenomen door de rijkste man op aarde. Twitter wordt gebruikt door opiniemakers, politici en journalisten – en ook door dominees dus. Waarom besteden zij daar hun tijd aan? Is Twitter voor hen zoiets als de koffieautomaat op kantoor? En waarom kiezen zij voor dít medium?
Ilse Brandemann
vrijdag 13 mei 2022 om 16:57
Elsbeth Gruteke: ‘Veel van mijn volgers hebben geen kerkelijke achtergrond. Juist hun wil ik uitleggen wat ik geloof.’
Elsbeth Gruteke: ‘Veel van mijn volgers hebben geen kerkelijke achtergrond. Juist hun wil ik uitleggen wat ik geloof.’ beeld Martin Waalboer

Wie veel op Twitter zit, of er alleen soms even rondkijkt, komt vooral opiniemakers, journalisten en politici tegen. In berichten met maximaal 280 tekens – een zogenaamde tweet – die eventueel aangevuld wordt met een #hashtag is het makkelijk gedachtespinsels de wereld in te slingeren. 

Maar dat blijken dominees ook te kunnen. Elsbeth Gruteke, Joost Röselaers en Joël Boertjens zijn enkele van de voorgangers of predikanten die te vinden zijn op Twitter. Naar eigen zeggen besteden ze per dag een halfuur tot een uur van hun tijd eraan. 

bijpraatmoment

Dominee kan een eenzaam beroep zijn; je hebt meestal geen directe collega’s en je werkt het meest op je eigen studeerkamer. Is Twitter voor hen vooral een plek voor onderlinge ontmoeting? 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.