De mooiste lessen van de Wittenberg in Zeist: genadig leven met elkaar

Achtergrond
De bijbelschool de Wittenberg, in de bossen van Zeist, viert zaterdag haar vijftigjarig jubileum. Het Nederlands Dagblad leefde een dag mee in het ritme van de protestantse leefgemeenschap.
Ilona de Lange
donderdag 12 mei 2022 om 22:20
Na het middaggebed lunchen bewoners van de Wittenberg met elkaar.
Na het middaggebed lunchen bewoners van de Wittenberg met elkaar. beeld Jeroen Jumelet

de ochtend

In sokken en op slippers schiet een deelnemer van het vormingstraject Inside Out het klaslokaal in. Zij en de elf andere studenten volgen vanochtend het vak ‘Bezield Leven’ van spreker en schrijfster Joline Zuidema. Ze stuurt hen de grote tuin in om in stil gebed bij replica-kunstwerken van onder meer Christa Rosier en Vincent van Gogh op te merken wat er bij hen naar boven komt aan gedachten. 

De tuin en de Wittenberg bloeit, hoe anders stond het ervoor in 2018. Toen dreigde de Wittenberg, door afnemende aantallen studenten, te stoppen. Maar de instelling vond zich opnieuw uit als een soort protestants klooster en richt zich nu op drie groepen. Eén: de studenten die een vormingstraject volgen van vijf maanden. Twee: de leefgeme..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.