De mooiste lessen van de Wittenberg in Zeist: genadig leven met elkaar

Achtergrond
De bijbelschool de Wittenberg, in de bossen van Zeist, viert zaterdag haar vijftigjarig jubileum. Het Nederlands Dagblad leefde een dag mee in het ritme van de protestantse leefgemeenschap.
Ilona de Lange
donderdag 12 mei 2022 om 22:20
Na het middaggebed lunchen bewoners van de Wittenberg met elkaar.
Na het middaggebed lunchen bewoners van de Wittenberg met elkaar. beeld Jeroen Jumelet

de ochtend

In sokken en op slippers schiet een deelnemer van het vormingstraject Inside Out het klaslokaal in. Zij en de elf andere studenten volgen vanochtend het vak ‘Bezield Leven’ van spreker en schrijfster Joline Zuidema. Ze stuurt hen de grote tuin in om in stil gebed bij replica-kunstwerken van onder meer Christa Rosier en Vincent van Gogh op te merken wat er bij hen naar boven komt aan gedachten. 

De tuin en de Wittenberg bloeit, hoe anders stond het ervoor in 2018. Toen dreigde de Wittenberg, door afnemende aantallen studenten, te stoppen. Maar de instelling vond zich opnieuw uit als een soort protestants klooster en richt zich nu op drie groepen. Eén: de studenten die een vormingstraject volgen van vijf maanden. Twee: de leefgeme..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'