De mooiste lessen van de Wittenberg in Zeist: genadig leven met elkaar

Achtergrond
De bijbelschool de Wittenberg, in de bossen van Zeist, viert zaterdag haar vijftigjarig jubileum. Het Nederlands Dagblad leefde een dag mee in het ritme van de protestantse leefgemeenschap.
Ilona de Lange
donderdag 12 mei 2022 om 22:20
Na het middaggebed lunchen bewoners van de Wittenberg met elkaar.
Na het middaggebed lunchen bewoners van de Wittenberg met elkaar. beeld Jeroen Jumelet

de ochtend

In sokken en op slippers schiet een deelnemer van het vormingstraject Inside Out het klaslokaal in. Zij en de elf andere studenten volgen vanochtend het vak ‘Bezield Leven’ van spreker en schrijfster Joline Zuidema. Ze stuurt hen de grote tuin in om in stil gebed bij replica-kunstwerken van onder meer Christa Rosier en Vincent van Gogh op te merken wat er bij hen naar boven komt aan gedachten. 

De tuin en de Wittenberg bloeit, hoe anders stond het ervoor in 2018. Toen dreigde de Wittenberg, door afnemende aantallen studenten, te stoppen. Maar de instelling vond zich opnieuw uit als een soort protestants klooster en richt zich nu op drie groepen. Eén: de studenten die een vormingstraject volgen van vijf maanden. Twee: de leefgeme..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’