Gebedsuur na schietdrama en scooterongeluk Alblasserdam: ‘Heer, blijf bij ons met uw troost en zegen’

Reportage
‘Vrijdag wordt een zware dag’, bereidt burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam zijn inwoners alvast voor. Dan is de uitvaart van de slachtoffers van de schietpartij en het scooterongeluk, beide op 6 mei in die plaats. ‘Vier jonge vrouwen die midden in het leven stonden.’
Remco van Mulligen
dinsdag 10 mei 2022 om 21:48 aangepast 07:00
In de Ichtuskerk in Alblasserdam werd een gebedsdienst gehouden voor de slachtoffers van het schietdrama op zorgboerderij Tro Tardi en een scooterongeluk in de gemeente.
In de Ichtuskerk in Alblasserdam werd een gebedsdienst gehouden voor de slachtoffers van het schietdrama op zorgboerderij Tro Tardi en een scooterongeluk in de gemeente. beeld anp / Sem van der Wal

Alblasserdam

Ingetogen, rustig, bezinnend. Vijf dominees staan in de Ichthuskerk in Alblasserdam stil bij de dramatische gebeurtenissen in dat dorp, vorige week. Psalmen en gezangen geven woorden aan het verdriet van de inwoners. De orgelklanken drukken zwaar op de aanwezigen.

Twee keer sloeg het kwaad toe. Eerst was er een scooterongeluk, op 6 mei in de nacht. Twee vrouwen (18 en 19 jaar oud) overleden. Een 24-jarige automobilist is verdacht van doodslag. 

Enkele uren later opende een man het vuur in een zorgboerderij. Weer kwamen twee vrouwen (16 en 34 jaar) om het leven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’