Theoloog Alain Verheij: ‘Rijk worden is verslavend en niet goed voor mensen’

Interview
Theoloog Alain Verheij vindt dat de omgang met geld te maken heeft met geloof, schrijft hij in Geld of Go€d. Ook beschrijft hij het verhaal van een goede vriend. ‘Hij kreeg een erg goed salaris, maar werd zo ongelukkig dat hij uit het leven wilde stappen.’
Jasper den Boon
woensdag 4 mei 2022 om 16:36 aangepast 20:23
Alain Verheij: 'De kracht van geld is nietsontziend.'
Alain Verheij: 'De kracht van geld is nietsontziend.' beeld Alain Verheij

U werkt en hebt daarmee inkomen, koopt gewoon uw producten in de winkel. Waarom bent u zich gaan verdiepen in geld?

‘Ik ging een keer voor in een kerkdienst en ik preekte over het Onze Vader. Na de dienst sprak ik iemand die mij vroeg wat het zou betekenen als we “vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren” niet alleen op zonde zouden betrekken, maar ook op financiële schuld. We hebben daar drie middagen met een gespreksgroep over doorgepraat. 

Daarbij voelde ik ongemak. Het gaat overal in de wereld al over geld. In de politiek of op blogs waar geschreven wordt hoe je rijk wordt van bitcoins. Moet de kerk dan niet vrij zijn van geld? Aan de andere kant zijn er veel bijbelteksten over geld, schulden en gerechtighei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'