Theoloog Alain Verheij: ‘Rijk worden is verslavend en niet goed voor mensen’

Interview
Theoloog Alain Verheij vindt dat de omgang met geld te maken heeft met geloof, schrijft hij in Geld of Go€d. Ook beschrijft hij het verhaal van een goede vriend. ‘Hij kreeg een erg goed salaris, maar werd zo ongelukkig dat hij uit het leven wilde stappen.’
Jasper den Boon
woensdag 4 mei 2022 om 16:36 aangepast 20:23
Alain Verheij: 'De kracht van geld is nietsontziend.'
Alain Verheij: 'De kracht van geld is nietsontziend.' beeld Alain Verheij

U werkt en hebt daarmee inkomen, koopt gewoon uw producten in de winkel. Waarom bent u zich gaan verdiepen in geld?

‘Ik ging een keer voor in een kerkdienst en ik preekte over het Onze Vader. Na de dienst sprak ik iemand die mij vroeg wat het zou betekenen als we “vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren” niet alleen op zonde zouden betrekken, maar ook op financiële schuld. We hebben daar drie middagen met een gespreksgroep over doorgepraat. 

Daarbij voelde ik ongemak. Het gaat overal in de wereld al over geld. In de politiek of op blogs waar geschreven wordt hoe je rijk wordt van bitcoins. Moet de kerk dan niet vrij zijn van geld? Aan de andere kant zijn er veel bijbelteksten over geld, schulden en gerechtighei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Scherpe kritiek uit de Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze ‘hypocriet’.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.

Afbeelding

Kerken gaan lastige vragen niet uit de weg, ziet minister Hanke Bruins Slot bij symposium over slavernij

Minister Hanke Bruins Slot ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’

Afbeelding

Etnisch geweld in Noordoost-India treft vooral christenen: honderden kerken afgebrand

Vooral christenen lijken het slachtoffer van etnisch geweld in Manipur, een noordoostelijke deelstaat van India. Het is er al een maand onrustig. Volgens berichten zijn er drie- tot vierhonderd kerken afgebrand.

Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?