Pater Jens Petzold wil bruggen bouwen. ‘De kerk is erg bezig met waarheid, maar is dat werkelijk zo belangrijk?’
Het leven van Paolo Dall’Oglio stond in het teken van de ontmoeting tussen christenen en moslims. De markante jezuïet restaureerde in de jaren tachtig het vervallen klooster Mar Musa, nabij de Syrische hoofdstad Damascus. Hij vestigde er de gemeenschap Al Khalil. Totdat in 2013 ISIS hem ontvoerde. Sindsdien is Dall’Oglio vermist.
-
Remco van Mulligen aangepast 07:10

Pater Jens Petzold: 'Vader Paolo gelooft, in mijn woorden, dat ook andere religies het mysterie van God onderzoeken en dat God daar liefde voor heeft.'
(beeld Jeroen Jumelet)Oosterbeek
Pater Jens Petzold (60) raakte onder de indruk van Dall’Oglio toen hij in 1994 Mar Musa bezocht. Hij liet zich dopen en sloot zich aan bij de gemeenschap. Sindsdien zet de Zwitser zich in voor de ontmoeting tussen christenen en moslims.
Tegenwoordig zetten Petzold en zijn broeders en zusters het werk van Dall’Oglio voort. De basis hiervoor is de overtuiging dat God houdt van de islam. Dat ging bij Dall’Oglio zo ver, dat hij zich ook moslim noemde. Hij sprak van een ‘dubbel toebehoren’ aan christendom en islam. Die boodschap is ongebruikelijk en provocerend, in een tijd waarin er vooral aandacht is voor de slachtoffers van fundamentalistische moslims.
De laatste tien jaar is Petzold betrokken bij de oprichting van het kloost..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .