Pater Jens Petzold wil bruggen bouwen. ‘De kerk is erg bezig met waarheid, maar is dat werkelijk zo belangrijk?’

Interview
Het leven van Paolo Dall’Oglio stond in het teken van de ontmoeting tussen christenen en moslims. De markante jezuïet restaureerde in de jaren tachtig het vervallen klooster Mar Musa, nabij de Syrische hoofdstad Damascus. Hij vestigde er de gemeenschap Al Khalil. Totdat in 2013 ISIS hem ontvoerde. Sindsdien is Dall’Oglio vermist.
Remco van Mulligen
dinsdag 3 mei 2022 om 21:17 aangepast 07:10
Pater Jens Petzold: 'Vader Paolo gelooft, in mijn woorden, dat ook andere religies het mysterie van God onderzoeken en dat God daar liefde voor heeft.'
Pater Jens Petzold: 'Vader Paolo gelooft, in mijn woorden, dat ook andere religies het mysterie van God onderzoeken en dat God daar liefde voor heeft.' beeld Jeroen Jumelet

Oosterbeek

Pater Jens Petzold (60) raakte onder de indruk van Dall’Oglio toen hij in 1994 Mar Musa bezocht. Hij liet zich dopen en sloot zich aan bij de gemeenschap. Sindsdien zet de Zwitser zich in voor de ontmoeting tussen christenen en moslims.

Tegenwoordig zetten Petzold en zijn broeders en zusters het werk van Dall’Oglio voort. De basis hiervoor is de overtuiging dat God houdt van de islam. Dat ging bij Dall’Oglio zo ver, dat hij zich ook moslim noemde. Hij sprak van een ‘dubbel toebehoren’ aan christendom en islam. Die boodschap is ongebruikelijk en provocerend, in een tijd waarin er vooral aandacht is voor de slachtoffers van fundamentalistische moslims. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.