Grote belangstelling voor Joodse Holocaust-herdenking: ‘De schroom is overwonnen’

Achtergrond
Ruim duizend mensen komen donderdag, naar verwachting, samen in de Portugese Synagoge in Amsterdam voor de Jom Hasjoa-herdenking. Voor het eerst vindt er ook een herdenking plaats in Amstelveen. ‘Er is meer ruimte gekomen om te herdenken. Als je met onverwerkt leed zit, dan wil je er niets mee.’
Ilona de Lange
donderdag 28 april 2022 om 04:26
Een tweede Jom Hasjoa-herdenking wordt donderdag gehouden in Amstelveen bij een nieuw oorlogsmonument.
Een tweede Jom Hasjoa-herdenking wordt donderdag gehouden in Amstelveen bij een nieuw oorlogsmonument. beeld nd

Amsterdam

Naast de jaarlijkse internationale Holocaust Memorial Day en Nationale Holocaust Herdenking in januari en de dodenherdenking op 4 mei, vindt elk jaar de Jom Hasjoa-herdenking plaats in Amsterdam. 

Op deze ‘dag van de Sjoa’ (Hebreeuws voor catastrofe), herdenkt de wereldwijde Joodse gemeenschap de moord op zes miljoen Europese Joden. 

De herdenking wordt dit jaar donderdag 28 april gehouden namens 34 Joodse organisaties in Nederland. ‘Het is de 4 mei-dodenherdenking voor en door Joodse Nederlanders’, zegt medeorganisator en presentator van de herdenking David Simon (73).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Scherpe kritiek uit de Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze ‘hypocriet’.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.

Afbeelding

Kerken gaan lastige vragen niet uit de weg, ziet minister Hanke Bruins Slot bij symposium over slavernij

Minister Hanke Bruins Slot ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’

Afbeelding

Etnisch geweld in Noordoost-India treft vooral christenen: honderden kerken afgebrand

Vooral christenen lijken het slachtoffer van etnisch geweld in Manipur, een noordoostelijke deelstaat van India. Het is er al een maand onrustig. Volgens berichten zijn er drie- tot vierhonderd kerken afgebrand.

Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?