‘Kefas’ vertaalt de kerkdienst voor vluchtelingen - live en zin voor zin

Achtergrond
Vluchtelingen kunnen vaak niet goed bijhouden wat er in een kerkdienst gezegd wordt. De nieuwe app Kefas maakt het makkelijker, stellen de makers, voor mensen die geen Nederlands spreken om de viering van minuut tot minuut mee te beleven.
Remco van Mulligen
woensdag 27 april 2022 om 18:24
Gerard de Kimpe (links) en Bob Mulder willen met de Kefas-vertaalapp vluchtelingen helpen de kerkdienst beter te volgen.
Gerard de Kimpe (links) en Bob Mulder willen met de Kefas-vertaalapp vluchtelingen helpen de kerkdienst beter te volgen. beeld bob mulder

Emmeloord

Gerard de Kimpe is met zijn vrouw Martine al jaren betrokken bij de opvang van vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum in Luttelgeest, vlakbij Emmeloord. Ze zijn lid van de vrijgemaakt-gereformeerde kerk Pro Rege, waar verschillende mensen zich inzetten voor vluchtelingen, die ook de kerkdiensten bezoeken.

Omdat taal een barrière opwerpt, heeft De Kimpe met Bob Mulder, die lid is van diezelfde gemeente, de vertaal-app Kefas ontworpen. De Kimpe fungeert als ‘geestelijk vader’ van de app, vertelt Mulder. Zelf is hij verantwoordelijk voor de technische kant. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.