Bij pedofiele geaardheid geen kerkelijke wijding

Nieuws
De Oud-Katholieke Kerk in Nederland biedt ‘opnieuw excuses aan’ voor de wijze waarop zij in het verleden met kerkelijk seksueel misbruik is omgegaan. Zij heeft nu bovendien besloten mensen met ‘een pedofiele geaardheid’ niet meer te wijden.
Hendro Munsterman
maandag 25 april 2022 om 04:20
Oud-katholieke geestelijken bij een eucharistieviering in de Utrechtse Domkerk in 2014.
Oud-katholieke geestelijken bij een eucharistieviering in de Utrechtse Domkerk in 2014. beeld anp / Erik van 't Woud

Amersfoort

De Oud-Katholieke Kerk besloot dat als reactie op het proces tegen de voormalige priester Nico S., die door de Nederlandse justitie wordt vervolgd wegens het bezit van kinderporno nadat hij in Cambodja al twee jaar in de cel zat wegens het maken ervan.

Op zijn website meldt het kleine kerkgenootschap, dat ‘in het vervolg mensen met een pedofiele geaardheid niet worden toegelaten tot de wijdingen noch een pastorale aanstelling krijgen, ook wanneer zij zelf verklaren dat zij niets doen of gedaan hebben met deze geaardheid’.

Vooralsnog is dat volgens woordvoerder Jan-Willem Wits op dit moment niet meer dan een belofte van de beide bisschoppen. Maar zij zullen de procedure die dat kerkrechtelijk moet vastleggen b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrijgemaakte theoloog Ad de Bruijne komt met nieuwe kijk op homoseksualiteit: ‘Ook genot en geluk voor stellen’

Tien jaar lang schreef de vrijgemaakt-gereformeerde ethicus Ad de Bruijne aan een boek over homoseksualiteit dat een aantal oude wissels omgooit. ‘Ik zet mijn voorstel met overtuiging neer, maar ook met vrees en beven.’

Afbeelding

Deze bijbelsmokkelaar schreef een boek over zijn avonturen: ‘Waarom de KGB ons liet gaan weet ik nog steeds niet’

Hij smokkelde bijbels naar Oost-Europa, vloog met bijbels in zijn jas naar Rusland en passeerde met bonzend hart de douane in Iran. Klaas Muurling (65) schreef het op in een boek dat zaterdag wordt gepresenteerd.

Afbeelding

Moslims onterecht op terreurlijsten. ‘Ik geef mijn kinderen mee: Nederland is niet wat het lijkt’

Tientallen Nederlandse moslims komen in de problemen omdat ze op een terreurlijst zijn beland - alles wijst erop dat dit onterecht is. ‘’Waarom ben je in Syrië geweest’, vroegen ze me. Maar ik was daar nooit geweest.’

Afbeelding

383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden in Anglicaanse Kerk

Bij een onderzoek in alle 42 bisdommen van de Anglicaanse Kerk van Engeland zijn 383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden. Dit gaat niet alleen om seksueel misbruik.

Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’