In Deventer lopen de gelovigen opnieuw in processie, tussen het uitgaanspubliek

Achtergrond
De Russisch-Orthodoxe Kerk viert dit weekend Pasen ten tijde van oorlog. Een situatie waarvan aartspriester Theodoor van der Voort wakker ligt. ‘Oorlog, met alle doden en verminkten, is vreselijk.’ ‘De vastentijd is voorbij gevlogen door de oorlog’, klinkt het in de parochie in Deventer. Maar ook: ‘Ik kijk uit naar de processies, ik ben dol op processies.’
Ilona de Lange
zaterdag 23 april 2022 om 04:22
Op de laatste vastendag voor Pasen wordt de kerk schoongemaakt.
Op de laatste vastendag voor Pasen wordt de kerk schoongemaakt. beeld Carel Schutte

Deventer

Het aanmeldformulier ‘Lezen bij het graf’ in de hal van de Orthodoxe Parochie H.H. Eersttronende Apostelen Petrus en Paulus in Deventer is al voor meer dan de helft ingevuld. Vladimir, Ekaterina, Jasper en Olga gaan van vrijdagavond tot zaterdagochtend een uur waken bij de gestorven Jezus. Letterlijk verblijven zij bij een kleed waarop de gestorven Jezus is afgebeeld. In andere Russisch-orthodoxe kerken wordt Jezus’ beeltenis echt een graf in gedragen. Een graf heeft de parochie van Deventer niet, dus ligt het kleed op een tafel, omringd door bloemen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.