Marijn had een vriend die haar mishandelde. En hij gaf háár de schuld. ‘Alleen met God kon ik praten’

Interview
Duizenden mensen leven met een ziekte of een beperking die - naar de mens gesproken - niet weggaat. Hoe tellen ze hun dagen, hoe houden ze zin in hun leven? Hoe kijken ze naar zichzelf en naar de toekomst? In deze serie vertellen mensen over verdriet, dood en geloof.
Gerald Bruins
zaterdag 23 april 2022 om 03:30
‘Een periode lang had ik nachtmerries. Elke nacht. Nog steeds trouwens, maar minder frequent.’
‘Een periode lang had ik nachtmerries. Elke nacht. Nog steeds trouwens, maar minder frequent.’ beeld Peter de Boer

‘Veel mensen denken bij een posttraumatisch stresssyndroom aan veteranen die in oorlogsgebieden zijn geweest. Dat klopt niet. Iedereen kan het krijgen’, zegt Marijn Fidder, in de beschutting van het ouderlijk huis in Harderwijk. Aan de grote tafel in de woonkamer vertelt de jonge fotograaf een kwetsbaar verhaal over hoe ze emotioneel beschadigd raakte en hulp zocht. Dat vergt moed; de rustige, welhaast onderkoelde manier waarop ze erover praat, kan niet verhullen dat emoties komen bovendrijven.

‘Anderhalf jaar zat ik in een relatie met een man die mij mishandelde. Ik had hem leren kennen via mijn werk als fotograaf. In het begin, toen we nog verliefd waren op elkaar, was het nog leuk tussen ons. Hij had wel verteld dat hij problemen had, ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Waarom het Nederlandse kerken zo veel moeite kost gastvrij te zijn; zitten er asociale mensen?

Gastvrijheid zou in de aard van iedere christen moeten zitten. Maar wie een Nederlandse kerk binnenkomt als gast, loopt grote kans ongezien weer te vertrekken. Hoe kan dat?

Afbeelding

Hoe een hervormde en een hersteld-hervormde dominee ondanks landelijke kerkruzie bij elkaar kunnen preken

Een dominee van het ene kerkgenootschap zit op de preekstoel van een andere kerk. Dat gaat niet zomaar, vooral als die twee kerkverbanden met ruzie uit elkaar zijn gegaan. Toch durven twee kerken uit Apeldoorn het aan.

Afbeelding

Dominee Gertine Blom is het negatieve gepraat over de kerk zat: ‘Zondebesef vind ik een moeilijk begrip’

Predikant en columniste Gertine Blom groeide op in de besloten, reformatorische zuil. Tegenwoordig wordt ze blij van de kliederkerk. ‘Ik weet niet meer ‘hoe het zit’, maar geloof dat het goedkomt.’

Afbeelding

Theoloog Tabitha van Krimpen: ‘Durft de kerk iets te zeggen van Temptation Island?’

Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen (24) vindt dat de kerk ten ondergaat aan gezapigheid. ‘We horen een fijn verhaal in de preek en dan gaan we allemaal weer naar huis. Kan er niet meer pit in?’