Anne voelt zich genezen van trauma’s: ‘Mijn leven nu voelt als een wederopstanding’

Interview
Anne van der Kaden (41) liep trauma’s op in haar kindertijd. ‘De littekens blijven. Die jeuken en steken nog, maar ze bepalen mijn leven niet meer. Steeds opnieuw moet ik ervoor kiezen niet te vervallen in oude patronen.’
Eymeke Verhoeven
donderdag 14 april 2022 om 15:05
'Tegen God mag je schreeuwen, je twijfels en ellende ventileren.'
'Tegen God mag je schreeuwen, je twijfels en ellende ventileren.' beeld Dick Vos

‘Mijn moeder deed alsof ze dodelijk ziek was, dronk veel en suggereerde dat ik misbruikt was. Op de basisschool werd ik zes jaar lang gepest. Daarna belandden mijn ouders in een lange vechtscheiding.

Het was heftig als kind voor mijn moeder te zorgen. Om haar in haar ontlasting of een plas bloed te vinden, ziekenhuis in en uit te gaan. Altijd die verantwoordelijkheid. Maar het ergste was de complete verwarring toen ik ontdekte dat het verhaal van mijn moeder niet klopte. 

Ze bleek het syndroom van Münchhausen te hebben: ze verzon medische klachten voor aandacht. Mijn hele jeugd ben ik geleefd door iemand anders. Die ontdekking viel heel zwaar en luchtte tegelijk op: ik was dus niet gek. Maar ik had geen eigen identiteit en eigenwaarde ontw..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'