Anne voelt zich genezen van trauma’s: ‘Mijn leven nu voelt als een wederopstanding’

Interview
Anne van der Kaden (41) liep trauma’s op in haar kindertijd. ‘De littekens blijven. Die jeuken en steken nog, maar ze bepalen mijn leven niet meer. Steeds opnieuw moet ik ervoor kiezen niet te vervallen in oude patronen.’
Eymeke Verhoeven
donderdag 14 april 2022 om 15:05
'Tegen God mag je schreeuwen, je twijfels en ellende ventileren.'
'Tegen God mag je schreeuwen, je twijfels en ellende ventileren.' beeld Dick Vos

‘Mijn moeder deed alsof ze dodelijk ziek was, dronk veel en suggereerde dat ik misbruikt was. Op de basisschool werd ik zes jaar lang gepest. Daarna belandden mijn ouders in een lange vechtscheiding.

Het was heftig als kind voor mijn moeder te zorgen. Om haar in haar ontlasting of een plas bloed te vinden, ziekenhuis in en uit te gaan. Altijd die verantwoordelijkheid. Maar het ergste was de complete verwarring toen ik ontdekte dat het verhaal van mijn moeder niet klopte. 

Ze bleek het syndroom van Münchhausen te hebben: ze verzon medische klachten voor aandacht. Mijn hele jeugd ben ik geleefd door iemand anders. Die ontdekking viel heel zwaar en luchtte tegelijk op: ik was dus niet gek. Maar ik had geen eigen identiteit en eigenwaarde ontw..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er wordt volop gewaarschuwd voor deze nieuwe evangelische beweging. Hoeveel invloed heeft ze echt?

Frontrunners-gebedsgenezer Tom de Wal, liederen van Bethel Church en Hillsong, Youth Alpha - ze zouden stuk voor stuk doordrenkt zijn van een gevaarlijke ideologie die de kerken verovert: de New Apostolic Reformation.

Afbeelding

Hoe de protestantse gideonsbende in Montenegro profiteert van een omstreden wet

Montenegro is klein en de protestantse minderheid piepklein. Hun eendracht valt op bij een wet die de orthodoxe christenen juist tot op het bot versplintert. Zondag kiest ‘het land achter Gods rug’ een nieuw parlement.

Afbeelding

'Er is veel spirituele interesse. Alleen gaan mensen daarmee niet naar de kerk, ze gaan naar Google'

‘Mensen vinden christenen vaak wel aardig, maar van het geloof of de kerk hebben ze een negatief beeld.’ Daar wil Graham Tomlin iets aan doen, met het pas opgerichte Centre for Cultural Witness in Londen.

Afbeelding

Rabbijn en PKN-leider in gesprek over Israël. 'Mijn vertrouwen in de kerk heeft nooit ter discussie gestaan'

Het knetterde dit voorjaar behoorlijk in de contacten tussen de Protestantse Kerk in Nederland en de joodse gemeenschap. Rabbijn Lody van de Kamp en kerkbestuurder René de Reuver spreken zich uit over het wapengekletter.

Afbeelding

Op de Duitse Kirchentag vieren protestant en katholiek samen wat wél kan: een 'zwijgmaaltijd'

Samen avondmaal vieren kan niet, als protestanten en katholieken. Wat kan er wel? De Duitse Kirchentag in Neurenberg had vrijdag het antwoord: brood en wijn werden gedeeld in stilte.

Afbeelding

Drie kerkvorsten op een kluitje. Hoe de orthodoxie in Montenegro politiek versplintert

Liturgisch zijn de verschillen nihil. Toch maken twee metropolieten en één 'vladika' ruzie in Montenegro, een piepklein land op de Balkan. Ze voorspellen per fresco elkaars hellevaart. Portret van een bizar conflict.