Duitsland heeft nu ook een versie van The Passion: ‘Heus niet alleen maar schlagers’

Achtergrond
Voor het eerst vindt ook in Duitsland een opvoering van The Passion plaats. Deze eigentijdse hervertelling van het lijdensverhaal vindt woensdagavond plaats in Essen. ‘Jezus haalt pizza’s voor het laatste avondmaal.’
Herman Veenhof
dinsdag 12 april 2022 om 09:59 aangepast 09:09
Cast van Die Passsion
Cast van Die Passsion beeld RTL

Essen

De Bondsrepubliek grossiert in oude steden met prachtige kerken, kastelen en fraaie achtergronden. Maar de Duitse première van The Passion wordt opgevoerd in het industriële Essen. Aan de Burgplatz wordt druk getimmerd en gebouwd, voor de tribune, de lichtmasten en het geluid. ‘Der Burgplatz wird zum Golgatha’, kopte de Neue Rheinische Zeitung. 350 mensen zijn in de werk met 75 ton materiaal en 65 kilometer kabel. Vijf ploegen van ieder achttien mensen dragen in vijf ploegen het zes meter lange en 250 kilo zware lichtkruis.

‘Die Passion hoort juist niet in een pittoresk stadje’, zegt Jacco Doornbos. ‘Essen is een stad van staal en industrie, die in de oorlogen klappen kreeg, maar telkens weer herrees. Dat is precies de loca..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Waarom het Nederlandse kerken zo veel moeite kost gastvrij te zijn; zitten er asociale mensen?

Gastvrijheid zou in de aard van iedere christen moeten zitten. Maar wie een Nederlandse kerk binnenkomt als gast, loopt grote kans ongezien weer te vertrekken. Hoe kan dat?

Afbeelding

Hoe een hervormde en een hersteld-hervormde dominee ondanks landelijke kerkruzie bij elkaar kunnen preken

Een dominee van het ene kerkgenootschap zit op de preekstoel van een andere kerk. Dat gaat niet zomaar, vooral als die twee kerkverbanden met ruzie uit elkaar zijn gegaan. Toch durven twee kerken uit Apeldoorn het aan.

Afbeelding

Dominee Gertine Blom is het negatieve gepraat over de kerk zat: ‘Zondebesef vind ik een moeilijk begrip’

Predikant en columniste Gertine Blom groeide op in de besloten, reformatorische zuil. Tegenwoordig wordt ze blij van de kliederkerk. ‘Ik weet niet meer ‘hoe het zit’, maar geloof dat het goedkomt.’