Russen ‘maken jacht’ op priesters en dominees: ‘Oekraïense kerkelijke leiders staan op dodenlijst’

Nieuws
De Noorse mensenrechtenorganisatie Stefanus Alliansen stelt dat er door Russische geheime diensten opgestelde dodenlijsten circuleren, waarop ook Oekraïense kerkleiders zouden staan.
Herman Veenhof
maandag 28 maart 2022 om 20:49 aangepast 13:38
Dimitri en Helen Budyu
Dimitri en Helen Budyu beeld twitter

Oslo

Oekraïense kerkleiders hebben een dringende waarschuwing ontvangen van de veiligheidsdiensten van het land: ze staan op een Russische lijst van mensen die kunnen worden gedood of vastgehouden. Dat stelt de Noorse mensenrechtenorganisatie Stefanus Alliansen. De alliantie en de Noorse christelijke krant Vart Land belden met de Oekraïense Bijbelvereniging (OBT) in Kiev. ‘De Russen jagen op priesters en predikanten, dat is duidelijk. Wat kan er nog meer met ons gebeuren? Het ergste is ons al overkomen. We noemen de aanvallers geen strijdkrachten. Het zijn terroristen. Hun raketten raakten woontorens, ook die waarin ik leef’, zegt een bestuurder van de OBT.

kidnap pastorBewijs lijkt er te zijn door de ontvoering van de Oekraïense pastor Dmitr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat bezielt mensen die geloven in de helende kracht van stenen? 'Het is tijd om de natuur te heiligen'

Minder pijn door de energie van geneeskrachtige stenen? Op allerlei plekken kom je geloof in de natuur tegen. Hoe kijken theoloog Gijsbert van den Brink en filosoof André van der Braak naar de heiligheid van de natuur?

Afbeelding

Predikant Detlef breit sokken tijdens synodevergaderingen. 'Dan kan ik mij beter concentreren'

Detlef Bohlken (54), predikant van de protestantse gemeente in Tiel, breit graag. ‘Als ik iets heb wat niet veel aandacht vraagt, zoals breien, zijn mijn gedachten veel gerichter.’

Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?