Orthodoxe priesters in Amsterdam verlaten patriarchaat van Moskou na bedreigend bezoek Russische bisschop

Nieuws
De Russisch-orthodoxe parochie in Amsterdam is zondag 6 maart onaangekondigd bezocht door de Russisch-orthodoxe bisschop Elisey. Deze drong erop aan de naam van patriarch Kirill te noemen in de liturgie en liet bedreigend weten dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de kerk met ‘grote interesse’ volgt. De vier priesters en de diaken besloten daarop zaterdag unaniem van Moskou over te stappen naar het patriarchaat van Constantinopel.
Hendro Munsterman
zaterdag 12 maart 2022 om 13:10 aangepast 08:32
De viering van de Goddelijke Liturgie in de Russisch-orthodoxe parochie van de Heilige Nikolaas van Myra in Amsterdam.
De viering van de Goddelijke Liturgie in de Russisch-orthodoxe parochie van de Heilige Nikolaas van Myra in Amsterdam. beeld anp / Koen van Weel

Amsterdam

‘Zijn bezoek was een tank, een geestelijke tank, die op onze parochie werd afgestuurd’, zegt een bron binnen de parochie van de heilige Nikolaas van Myra in Amsterdam tegen het Nederlands Dagblad.

Vrijdag stuurde de geestelijkheid van de parochie een bericht naar de parochianen met een beschrijving van wat er zondag ervoor was voorgevallen.

De parochie had de Russische aartsbisschop Elisey twee dagen voor zijn bezoek laten weten patriarch Kirill van Moskou niet meer te willen gedenken in de kerkdiensten omdat deze ‘zijn volledige steun voor de inval uitsprak’. Eerder had de parochie, waar orthodoxe gelovigen van verschillende nationaliteiten sinds jaren samen kerken, al een petitie ondertekend waarin patriarch Kirill wer..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.