Oekraïense protestanten krijgen eigen kerkdiensten in Kampen. ‘Dan kunnen ze in hun eigen taal het evangelie horen’

Interview
Als je op de vlucht bent, wat kan dan beter troosten dan een kerkdienst in je eigen taal? Vanaf komende zondag zullen er in de Bazuinkerk in Kampen iedere zondag protestantse kerkdiensten voor Oekraïeners worden gehouden. De 91-jarige baptistendominee Daniël Vinogradsky, gevlucht uit Zhitomir, zal telkens voorgaan. Dick van den Noort, lid van de Gereformeerde Gemeente in Kampen, is een van de initiatiefnemers.
Coen van Everdingen
donderdag 10 maart 2022 om 16:18
Dick van den Noort is een van de initiatiefnemers van de Oekraïense kerkdiensten.
Dick van den Noort is een van de initiatiefnemers van de Oekraïense kerkdiensten. beeld nd

Kampen

Hoe is het idee voor deze diensten ontstaan?

‘In Kampen worden al langer internationale diensten georganiseerd. Daar zijn vaker Oekraïners bij, maar sinds de oorlog is die groep een stuk groter geworden. Toen dacht ik: waarom zouden we geen aparte Oekraïense diensten houden? Dan kunnen ze in hun eigen taal het evangelie horen. Ik ben zelf 30 jaar bestuurslid geweest van de stichting Kom Over En Help. In die tijd heb ik veel reizen gemaakt naar Oost-Europa, waaronder ook naar Oekraïne. Zo heb ik dominee Vinogradksy leren kennen. Hij is uit Oekraïne gevlucht en verblijft nu bij zijn in Nederland woonachtige dochter. Ik heb contact met hem opgenomen en gevraagd of hij in deze diensten wil voorgaan.’

Waarom worden de Oekraïense diensten naa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.