De letter Z kan geuzentitel zijn, maar ook swastika en Kaïnsteken worden

Achtergrond
Nog geen maand geleden werd de letter Z waargenomen op Russische legervoertuigen. Nu is er een kerk in Nederland mee beklad en functioneert de Z volgens sommigen als swastika en Kaïnsteken.
Herman Veenhof
woensdag 9 maart 2022 om 17:06
De Z op een muur aan de Ligovsky Prospekt in St. Petersburg. De letter staat voor militair en politiek misbruik.
De Z op een muur aan de Ligovsky Prospekt in St. Petersburg. De letter staat voor militair en politiek misbruik. beeld Epa / Anatoly Maltsev

Amsterdam

In witte verf stonden dinsdagmiddag ineens meerdere letters Z op het hek van De Russisch-orthodoxe Heilige Nikolaas van Myrakerk aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam. ‘We hebben meteen de dienst van dinsdagavond geannuleerd, omdat we niet wisten hoe veilig het zou zijn’, zegt parochiaan Annet Crouwel. ‘Het was natuurlijk ontzettend schrikken’. In overleg met de politie zijn alle diensten tot het weekend geschrapt. De kerk heeft aangifte gedaan bij de politie. Crouwel heeft ‘geen idee’ wie erachter zit. 

De kerk, die valt onder het patriarchaat Moskou, wordt bezocht door orthodoxe gelovigen uit Rusland, Oekraïne, Belarus en veel andere landen. ‘We hebben  twintig nationaliteiten in onze parochie’, zegt Crouwel. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrijgemaakte theoloog Ad de Bruijne komt met nieuwe kijk op homoseksualiteit: ‘Ook genot en geluk voor stellen’

Tien jaar lang schreef de vrijgemaakt-gereformeerde ethicus Ad de Bruijne aan een boek over homoseksualiteit dat een aantal oude wissels omgooit. ‘Ik zet mijn voorstel met overtuiging neer, maar ook met vrees en beven.’

Afbeelding

Deze bijbelsmokkelaar schreef een boek over zijn avonturen: ‘Waarom de KGB ons liet gaan weet ik nog steeds niet’

Hij smokkelde bijbels naar Oost-Europa, vloog met bijbels in zijn jas naar Rusland en passeerde met bonzend hart de douane in Iran. Klaas Muurling (65) schreef het op in een boek dat zaterdag wordt gepresenteerd.

Afbeelding

Nederlandse moslims onterecht op terreurlijsten. ‘Ik geef mijn kinderen mee: Nederland is niet wat het lijkt’

Tientallen Nederlandse moslims komen in de problemen omdat ze op een terreurlijst zijn beland - alles wijst erop dat dit onterecht is. ‘’Waarom ben je in Syrië geweest’, vroegen ze me. Maar ik was daar nooit geweest.’

Afbeelding

383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden in Anglicaanse Kerk

Bij een onderzoek in alle 42 bisdommen van de Anglicaanse Kerk van Engeland zijn 383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden. Dit gaat niet alleen om seksueel misbruik.

Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’