Egyptische president wil voor elke nieuwe moskee ook een kerk

Nieuws
President Abdel Fattah al Sisi van Egypte wil dat in nieuwbouwwijken en nieuw te bouwen steden systematisch de bouw van christelijke kerken wordt voorzien. ‘Waar een moskee is, moet ook een kerk komen.’
Hendro Munsterman
dinsdag 8 maart 2022 om 17:01
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi tijdens een bezoek aan een Koptisch-orthodoxe kerk in 2019.
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi tijdens een bezoek aan een Koptisch-orthodoxe kerk in 2019. beeld afp

Caïro 

Al Sisi deed zijn uitspraken tijdens een ontmoeting met de overheidscommissie die gaat over volkshuisvesting en urbanisering. De bouw van gebedshuizen moet vanzelfsprekend onderdeel zijn van de bouwplannen, vindt de president.

De bouw van een kerk moet ook gebeuren als er slechts een klein aantal gelovigen zijn, ‘zodat zij in een appartement hoeven samen te komen en privé-woningen als kerken worden gekenmerkt’. 

Tot 2016 was de bouw van christelijke kerken uiterst moeilijk. Zij mochten bijvoorbeeld niet in de buurt van scholen, overheidsgebouwen of woonwijken gebouwd worden. Illegaal gebouwde kerken worden dankzij nieuwe wetgeving sinds 2016 geïnspecteerd en veelal alsnog legaal gemaakt. Dat betreft inmiddels in totaal al ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.