Van een protestantse naar een katholieke kerk: ‘Daar is veel voor nodig’

Reportage
De protestantse Bethelkerk in Hengelo wordt deze zomer ingewijd als rooms-katholieke kerk. Een zeldzaamheid. De nieuwe gemeenschap bestaat uit parochianen van de Raphaël-Exoduskerk (gesloten) en de Moeder Teresakerk (afgebrand).
Ilona de Lange
zaterdag 5 maart 2022 om 02:50 aangepast 07:10
Voor de viering steken enkele parochianen een kaarsje aan bij Maria. Het protestantse kruis hangt nog aan de muur.
Voor de viering steken enkele parochianen een kaarsje aan bij Maria. Het protestantse kruis hangt nog aan de muur. beeld Frank Uijlenbroek
Geloven in

Wat is er nodig om van een protestantse kerk een rooms-katholieke kerk te maken? ‘Heel veel’, lacht pastoraal werker Ria Doornbusch. Ze moet zich haasten; de Woord- en Communieviering die zij gaat leiden, begint zo. Het antwoord laat nog even op zich wachten. 

‘Welkom in de bouwput’, groette Jan Rovink, parochiaan en verbouwbegeleider, kort daarvoor. Hij staat in de smalle zijingang van de voormalig protestantse Bethelkerk in Hengelo. Het is zondagochtend en andere Hengelose parochianen lopen langs hem heen de kerkzaal in. 

De hoofdingang is geblokkeerd door een bouwkeet, een dixie en een hoogwerker. De kerkzaal is al maandenlang de enige stofvrije plek. In twee etappes wordt de kerk verbouwd voor de rooms-katholieke gemeenschap. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stilte, bezinning, aandacht en ontmoeting tussen de winkels van Hoog Catharijne

De ene bezoeker komt voor een moment van rust en gebed, de ander voor een kopje koffie of thee en een gezellig praatje in de kapel van het stiltecentrum in Hoog Catharijne.

Afbeelding

De Alle-Dag-Kerk trekt een vaste, maar verouderde groep: ‘Naar de kerk gaan is een rare stap’

Hordes toehoorders, zoals vroeger, komen er niet meer naar de Alle-Dag-Kerk in Amsterdam, voor de middagpauzedienst op woensdag. De Stichting Alle-Dag-Kerk bezint zich op nieuwe vormen.

Afbeelding

In de evangelisatietent komt het publiek uit alle kerkelijke kringen, en daarbuiten

Tentevangelisatie is een oud fenomeen, laagdrempelig en compromisloos tegelijk. Een vier weken durende tournee begon deze week in Oldebroek. ‘Het evangelie is zwart-wit, lieve mensen.’

Afbeelding

In Zwolle wordt de herinnering aan de ‘Broeders en Zusters van het Gemene Leven’ levend gehouden

Dertien mensen die meedoen met een excursie, zitten in de kerk van Windesheim. Wim Verweij, die aan alle kanten betrokken is bij de Protestantse Gemeente van Windesheim, vertelt sappig over de geschiedenis van deze plek.

Afbeelding

Breien, biertjes, bidden: ‘Het zit in ons DNA om tot zegen te zijn’

Een voormalig badhuis in de oudste wijk van Zwijndrecht werd een pioniersplek van de Protestantse Kerk. Met een biertje en een spelletje wordt de verbinding tussen wijkbewoners gelegd. De vrijwilligers dienen uit liefde de wijk.

Afbeelding

Hoe twee kerken in Barneveld zich zonder ‘bloedgroepenkwesties’ samenvoegden

De Emmaüskerk in Barneveld biedt na haar ‘vernieuwbouwing’ onderdak aan de Protestantse Gemeente, waarin gereformeerden samengingen met hervormden. De grote ontmoetingsruimte is cruciaal voor de fusiegemeente.