Orthodoxe priesters keren zich af van zwijgende Moskouse patriarch Kiril

Nieuws
Meer dan 250 geestelijken van de Orthodoxe Kerk in Rusland vragen in een open brief om een onmiddellijk staakt-het-vuren. De groeiende weerstand tegen patriarch Kiril is ongekend, maar het is de vraag of Kiril kiest voor zijn vertrouwensrelatie met Putin of voor zijn priesters en gelovigen in Oekraïne.
Hendro Munsterman
woensdag 2 maart 2022 om 18:31 aangepast 07:59
De Russisch-Orthodoxe patriarch Kirill tijdens de Goddelijke Liturgie in de kathedraal van Moskou op 27 februari 2022. Hij noemde de tegenstanders van Moskou in Oekraïene 'krachten van het kwaad'.
De Russisch-Orthodoxe patriarch Kirill tijdens de Goddelijke Liturgie in de kathedraal van Moskou op 27 februari 2022. Hij noemde de tegenstanders van Moskou in Oekraïene 'krachten van het kwaad'. beeld afp / Igor Palkin

Moskou - Kiev

De Russische priesters, diakens en kloosterabten spreken in hun open brief over de ‘beproeving’ die de Oekraïense bevolking momenteel ‘onverdiend’ ondergaat. President Putin en patriarch Kiril worden in de brief weliswaar niet met name genoemd, maar ‘allen van wie het einde van deze broedermoord-oorlog afhangt’ worden opgeroepen te handelen. 

Opvallend is dat de geestelijken zich uitspreken over de Oekraïense onafhankelijkheid. Zij spreken over de ‘door God gegeven menselijke vrijheid’ waardoor het Oekraïense volk zelf keuzes moet kunnen maken ‘zonder wapens op zich gericht te weten en zonder druk uit het Westen of het Oosten’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.