Patriarch Kirill noemt tegenstanders Putin ‘krachten van het kwaad’

Nieuws
De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill heeft zondag ‘de duistere en vijandige mogendheden van buitenaf’ ervan beschuldigd ‘de eenheid van Rusland en van de Russische kerk’ te vernietigen. ‘Moge de Heer de volkeren die tot een eenheid behoren, die van de Russisch-Orthodoxe Kerk en van ons gemeenschappelijke historische vaderland, beschermen.’
Hendro Munsterman
maandag 28 februari 2022 om 13:51 aangepast 22:15
De Russisch-orthodoxe patriarch Kiril op zondag 27 februari in de Kathedraal van Moskou.
De Russisch-orthodoxe patriarch Kiril op zondag 27 februari in de Kathedraal van Moskou. beeld afp / Igor Palkin

Moskou

Kirill geeft daarmee aan de visie van Vladimir Putin, dat Oekraïne en Rusland bij elkaar horen, te steunen. 

‘God verhoede dat de huidige politieke situatie in het broederlijke Oekraïne, dat dicht bij ons staat, er voor gaat zorgen dat de kwade krachten die altijd hebben gevochten tegen de eenheid van Rusland en de Russische kerk, de overhand krijgen’, zei het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk aan het eind van de Goddelijke Liturgie in de Kathedraal van Christus de Verlosser in Moskou. 

‘‘Moge de Heer het Russische land beschermen: het land dat nu Rusland omvat, en Oekraïne en Wit-Rusland en andere stammen en volkeren. Zodat de Heer dit Russische land behoedt voor externe vijanden en voor interne verdeeldheid, zodat de e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.