Gebedsbijeenkomst voor Oekraïne: ‘De kracht van het gebed, daar kan geen tank of raket tegenop’

Achtergrond
Het ene na het andere initiatief voor gebedsbijeenkomsten komt van de grond. ‘De oorlog in Oekraïne beangstigt ons, maar wij zijn mensen van hoop.’
Hilbert Meijer
zondag 27 februari 2022 om 21:11 aangepast 12:05
Gebedsbijeenkomst voor Oekraïne, zondagavond in Amersfoort.
Gebedsbijeenkomst voor Oekraïne, zondagavond in Amersfoort. beeld nd

Amersfoort

Het was zondag in Nederland een dag van demonstraties tegen Rusland, maar ook van gebedsbijeenkomst voor Oekraïne. Op allerlei plaatsen in het land vinden er grote en kleine bijeenkomsten plaats waar gebeden wordt voor vrede. Dat gaat ook de komende dagen door, van Katwijk tot Zelhem en van Leeuwarden tot Houten. 

De Sint Joriskerk in de binnenstad van Amersfoort stroomt zondagavond vol met zo’n zeshonderd bezoekers. Voor de bijeenkomst begint, bidden ze in stilte of steken een kaarsje aan. ‘Als alles duister is, / ontsteek dan een lichtend vuur / dat nooit meer dooft, / een vuur dat nooit meer dooft’, zingen de bezoekers. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.