Na het wankelen is de Haagse kerktoren vooralsnog stabiel, vandaag opnieuw veel wind

Achtergrond
Bij de Elandstraatkerk in Den Haag zijn noodreparaties uitgevoerd. Omwonenden zijn sinds zaterdag weer thuis, na een overnachting elders. De parochianen konden zondag nog niet naar de viering. En het voorstellen van de kinderen die dit voorjaar hun eerste communie doen, moet ook even wachten.
Hilbrand Rozema
zaterdag 19 februari 2022 om 19:28 aangepast 13:42
De politie heeft vrijdagavond de omgeving van de Haagse Elandkerk ontruimd.
De politie heeft vrijdagavond de omgeving van de Haagse Elandkerk ontruimd. beeld anp / Phil Nijhuis

Den Haag

Twee jaar lang waren veel rooms-katholieke kerkgangers van de Elandstraatkerk in de Zeeheldenbuurt, voluit de Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen-kerk, tijdens lockdowns aangewezen op videokerkdiensten. Net nu ze weer naar de kerk konden, deden twee zware februaristormen de slanke naaldspits van één van de kerktorens, beide 72 meter hoog, vervaarlijk wankelen. Er vielen dakleien omlaag en een balk viel op een auto. Twintig woningen in de directe omgeving zijn een nacht ontruimd geweest. Zaterdag zijn twee houten balken versterkt. Mogelijk volgen meer reparaties. De beelden waren dreigend. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’

Afbeelding

Machtspositie Zweedse premier is geen bezwaar voor het pastorsambt van zijn vrouw

Zondag werd Birgitta Ed, echtgenote van de Zweedse premier Ulf Kristersson, bevestigd als predikant in de lutherse kerk. Het was emotioneel, maar niet vanwege de functie van haar man.

Afbeelding

Sally Azar (26) is de eerste Palestijnse vrouwelijke predikant: 'Stimulans voor jongeren en vrouwen'

Het was niet haar doel, maar ze wil best een rolmodel zijn voor jongeren en vrouwen in christelijke gemeenten. Sally Azar (26) is de eerste vrouwelijke Palestijnse predikant. ‘Ik verwacht geen gemakkelijke weg.’

Afbeelding

Waarom theologen Dorina Nauta en Dolf te Velde niet zonder de kerk kunnen. 'Je zit in een ritme, dat helpt mij'

Kerkverlating? Geloven buiten de kerk? Minder diensten? Dolf te Velde en Dorina Nauta doen er niet aan mee. Zij vertellen waarom zij met plezier naar de kerk gaan. Zelfs als ze druk zijn, of liever zouden gaan sporten.