Oud-gereformeerde dominee Kort gehoord om mogelijke discriminatie

Achtergrond
Achter de gesloten deuren van het Haagse gerechtshof wordt dominee Anthonie Kort woensdag gehoord over de brief die hij schreef aan het gemeentebestuur van Krimpen aan den IJssel. Centraal in dit proces staat de vraag of de oud-gereformeerde predikant zich schuldig heeft gemaakt aan de discriminatie van homo’s.
Jaco Wilschut
dinsdag 15 februari 2022 om 18:21
Anthonie Kort, predikant van de oud-gereformeerde Mieraskerk in Krimpen a/d IJssel.
Anthonie Kort, predikant van de oud-gereformeerde Mieraskerk in Krimpen a/d IJssel. beeld h.p. dekker

Den Haag

Is er nog ruimte voor christenen, in dit geval reformatorische, om er afwijkende standpunten op na te houden of komt de vrijheid van godsdienst in gevaar? Het is dé vraag die onder het proces van de oud-gereformeerde dominee Anthonie Kort ligt. Woensdag wordt de voorganger zelf gehoord tijdens een zitting achter de gesloten deuren van het gerechtshof in Den Haag. 

Tijdens de zitting zal de predikant door een meervoudige kamer, bestaande uit drie rechters, worden bevraagd op worden over de brief die hij in maart 2020 schreef aan het gemeentebestuur van zijn woonplaats Krimpen aan de IJssel. Daarin riep hij de overheid op om ‘roepende zonden’ uit te bannen en dat wanneer deze zonden niet worden uitgebannen ‘wij en zij een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.